Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρεύμα – φυσικό αέριο – πετρέλαιο: Η ΕΕ παίρνει μέτρα για την ενεργειακή κρίση – Μικρή πτώση στις τιμές

Ρεύμα – φυσικό αέριο – πετρέλαιο: Η ΕΕ παίρνει μέτρα για την ενεργειακή κρίση – Μικρή πτώση στις τιμές

Η παράνοια στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στη ευρωπαϊκή καλά κρατεί με τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Οι θεσμοί και οι ηγέτες της ΕΕ, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν αυτό που απέρριπταν μετά βδελυγμίας μερικούς μήνες πριν, την αποσύνδεση στην διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, καθώς επίσης και την επιβολή πλαφόν του τιμή του τελευταίου.

Την ίδια στιγμή οι τιμές στο φυσικό αέριο δείχνουν να υποχωρούν από τα υψηλά των 320 ευρώ η κιλοβατώρα και διαμορφώνονται πλέον στην περιοχή των 250 ευρώ, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε σήμερα και στην τιμή του πετρελαίου, μία ημέρα μετά την σημαντική άνοδο που την έφερε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και φόβου για την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός προσπάθησε χθες την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών ενόψει ΔΕΘ λέγοντας το αυτονόητο, ότι «οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι».

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των μέτρων πολλά θα κριθούν από την αποφασιστικότητα που θα δείξει η Κομισιόν, αλλά και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, που θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα την επόμενη εβδομάδα.

Συνεχίζει να είναι σε «τρελά» ύψη το ρεύμα

Σε χαμηλότερα επίπεδα από προχθές αλλά … εξίσου δυσθεώρητα ήταν και πάλι χθες οι τιμές ηλεκτρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία η τιμή είναι 651 ευρώ, στη Γερμανία 604 ευρώ, στην Ιταλία 612 ευρώ και στη Βουλγαρία 677 ευρώ.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα, καθώς η σημερινή τιμή διαμορφώνεται στα 697 ευρώ με μέγιστη 918 και ελάχιστη 451 ευρώ.

Η ζήτηση είναι 163 γιγαβατώρες και στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 41,8% έχει το αέριο, 19,5% ο λιγνίτης, 20,6% οι ΑΠΕ, 7,5% οι εισαγωγές και 5,5% τα υδροηλεκτρικά.

Επιτέλους ετοιμάζει μέτρα η Ευρώπη

Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη, ετοιμάζεται να αποφασίσει έκτακτα μέτρα για το φυσικό αέριο και το ρεύμα, μετά τους εκβιασμούς Πούτιν και το ράλι των τιμών.

Ενδεικτική είναι και η στροφή της Γερμανίας, που περιμένοντας έναν χειμώνα εφιάλτη καλοβλέπει τώρα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, κάτι που είχε εισηγηθεί εδώ και μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με άλλες χώρες του νότου, πρόταση που ωστόσο τότε είχε απορριφθεί.

Χθες η Κομισιόν διευκρίνισε ότι δουλεύει σε 2 πακέτα μέτρων: Το ένα θα είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα οριστούν και ανακοινωθούν σε χρονικό ορίζοντα εβδομάδων, αλλά δουλεύει και σε ένα πακέτο μακροπρόθεσμο για την διαρθρωτική αλλαγή της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι αυτά που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας την επόμενη Παρασκευή και θα περιλαμβάνουν σίγουρα ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Τέλος χθες οι τιμές στο πετρέλαιο επέστρεψαν σε καθοδική τροχιά. Το Brent έφτασε να χάνει μέχρι και 5% για να υποχωρήσει κατά πολύ κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που είχε προχθές υπερβεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις