Πέμπτη, 9 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Θα στηρίξουμε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Θα στηρίξουμε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο
Φωτογραφία: Reuters

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) επιθυμεί να στηρίξει τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης, τόσο όσον αφορά τις επενδύσεις όσο και το λειτουργικό κόστος.

«Χρειαζόμαστε την τεχνολογία και την χρειαζόμαστε φτηνά», δήλωσε χθες (23.01.24) ο Χάμπεκ στην ενεργειακή σύνοδο κορυφής της Handelsblatt στο Βερολίνο. «Η ιδέα μου θα ήταν να επιδοτήσουμε μέρος του κόστους επένδυσης και μέρος του κόστους λειτουργίας, έτσι ώστε οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής (σ.σ. με φυσικό αέριο) να λειτουργούν για έναν ορισμένο αριθμό ωρών ετησίως για να αποκτήσουν εμπειρία», δήλωσε ο Habeck σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εδώ και μήνες μια στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου πρόκειται να αντικαταστήσουν τους παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που πρόκειται να κλείσουν για λόγους προστασίας του κλίματος. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα τροφοδοτούνται αρχικά με φυσικό αέριο, αλλά στη συνέχεια όλο και περισσότερο με υδρογόνο φιλικό προς το κλίμα.

Σχολιάζοντας τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας, ο πράσινος πολιτικός δήλωσε: «Πρέπει να επιστρέψουμε σε σταθερή ανάπτυξη». Η ιδέα ότι μια συρρικνούμενη οικονομία είναι μια καλύτερη οικονομία «δεν αναγνωρίζει τι συνιστά ανάπτυξη».

«Η Γερμανία υποφέρει από ένα διπλό πρόβλημα»

«Η Γερμανία υποφέρει από ένα διπλό πρόβλημα. Το ρωσικό φυσικό αέριο από το οποίο εξαρτιόμασταν έπρεπε να αντικατασταθεί από ακριβό φυσικό αέριο. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί η ομαλοποίηση της τιμής του φυσικού αερίου στους ισολογισμούς. Εδώ έχουμε ένα ειδικό γερμανικό πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παρατείνουμε τα φρένα στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Επομένως, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου και συγκρατούν χρήματα. Αυτό αποδυναμώνει την οικονομία».

Ο ίδιος σημείωσε πως «το δεύτερο σημείο είναι η έμφαση της Γερμανίας στις εξαγωγές. Αυτό έχει κάνει τη χώρα πλούσια και ισχυρή. Αλλά τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παίρνει μια ανάσα, η Γερμανία πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες».

Σε σχέση με το «φρένο χρέους», ο Χάμπεκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι σημαίνει φρένο χρέους; Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη χώρα μπροστά. Οι προσπάθειες της διαρθρωτικής εργασίας έχουν παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό.

Τι αναφέρει για το AfD

«Πιστεύω ότι η άνοδος του δεξιού λαϊκισμού σε άλλες χώρες έχει επίσης βαθύτερους λόγους από έναν νόμο ή μια συζήτηση. Οι αντιδημοκράτες προσπαθούν συνεχώς να αποδείξουν ότι η αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία δεν λειτουργεί. Το κάνουν αυτό μετατρέποντας κάθε συζήτηση σε φετίχ, ξαφνικά όλα έχουν να κάνουν με το πώς μιλάμε μεταξύ μας ή τι τρώμε», σημείωσε ο ίδιος.

Το ζήτημα αυτό αφορά την «κοινωνική ενέργεια», καθώς «είναι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Παρεμπιπτόντως, δεν πρόκειται μόνο για τη Γερμανία, αλλά για το πώς η Ευρώπη κρατιέται δημοκρατικά ενωμένη σε αυτούς τους καιρούς και παίζει το δικό της ρόλο στη συναυλία των παγκόσμιων δυνάμεων.

Για να λειτουργήσει αυτό, η οικονομία χρειάζεται έναν ασφαλή και ευνοϊκό ενεργειακό εφοδιασμό. Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί τεράστιες εφεδρικές ικανότητες με τη μορφή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Σε σχέση με τη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ο Χάμπεκ δήλωσε πως «στην πραγματικότητα είχαμε ήδη προχωρήσει πολύ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση – και μετά ήρθε η απόφαση για τον προϋπολογισμό, οπότε είχαμε πρώτα να ασχοληθούμε με άλλα θέματα. Ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση γρήγορα.

Ο ίδιος σημείωσε πως «επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αξιόπιστες, χρειαζόμαστε εφεδρική δυναμικότητα. Πρέπει να κατασκευαστούν 50 νέες μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά;

Η ιδέα μου θα ήταν να επιδοτηθεί μέρος του επενδυτικού κόστους και μέρος του λειτουργικού κόστους, ώστε οι σταθμοί να λειτουργούν για ορισμένες ώρες το χρόνο για να αποκτήσουν εμπειρία».

Σε σχέση με τη στάση της ΕΕ, ο Χάμπεκ ανέφερε πως «η ΕΕ λέει ότι δεν μπορείτε να προωθήσετε μόνο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, όχι αυτή τη στιγμή. Και εμείς λέμε ότι πρόκειται για μια νέα σειρά, έναν νέο τύπο σταθμού παραγωγής ενέργειας. Η ανησυχία της ΕΕ είναι ότι επιχορηγούμε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο για πάρα πολύ καιρό.

Σε σχέση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν μόνιμα με φυσικό αέριο, αλλά των οποίων οι εκπομπές αποθηκεύονται, με τη λέξη κλειδί CCS, ο Χάμπεκ ανέφερε πως «χρειαζόμαστε το CCS κυρίως για εκείνους τους κλάδους της βιομηχανίας όπου δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποφυγής των εκπομπών.

Αναφορικά με το πότε θα οριστικοποιηθεί η στρατηγική διαχείρισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία ρυθμίζει τη δέσμευση του CO2, ο Γερμανός Υπουργός ανέφερε πως «πρόκειται για διαδικασίες που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο με τη στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», το οποίο «θα μπορούσε να είναι μερικές εβδομάδες. Πολλά συμβαίνουν πολιτικά αυτή τη στιγμή. Ίσως παρατηρήσατε ότι το κόμμα μου δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θεωρούμε σωστό να προχωρήσουμε με το CCS. Ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες δεν ήταν γνωστό ότι το υποστήριζαν, το υποστηρίζουν επίσης. Και αυτό είναι το σωστό. Έχει περάσει ο καιρός που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε κάθε τεχνολογία για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2. Καλύτερα το CO2 στο έδαφος παρά στην ατμόσφαιρα».

Ο ίδιος τόνισε πως «είναι λάθος να λέμε ότι θέλουμε να δεσμεύσουμε το CO2, θέλουμε να το αποθηκεύσουμε, αλλά πουθενά στη Γερμανία» και «εξετάζει κυρίως τις υπεράκτιες περιοχές», δηλαδή «αποθήκευση κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας».

Σε ο,τι έχει να κάνει με την τύχη της παραπαίουσας γερμανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών Meyer Burger, ο Χάμπεκ δήλωσε πως «τουλάχιστον μέρος της τεχνογνωσίας κατασκευής θα πρέπει να παραμείνει στη Γερμανία. Αυτός θα ήταν αρκετός λόγος για να παρέμβω στην αγορά. Και θα πρέπει να έχουμε τη δική μας δίκαιη αγορά. Θα μπορούσα να μας φανταστώ να γράφουμε στην “καθαρή μηδενική βιομηχανική πράξη” της ΕΕ ότι ένα ορισμένο ποσοστό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό. Το επιχείρημα εναντίον αυτού είναι ότι αν το ποσοστό της ευρωπαϊκής τεχνολογίας είναι πολύ υψηλό, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν.»

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις