Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ρωσία: Ο Πούτιν κατάσχει τις συμμετοχές της γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου Wintershall και της αυστριακής πετρελαϊκής OMV

Ρωσία: Ο Πούτιν κατάσχει τις συμμετοχές της γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου Wintershall και της αυστριακής πετρελαϊκής OMV
Φωτογραφία: Reuters

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea από τη Γερμανία και OMV από την Αυστρία αντίστοιχα θα χάσουν επίσημα τα μερίδιά τους σε έργα παραγωγής φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφερόμενο σε διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν την Τρίτη (18.12.23). Κατά συνέπεια, όλες οι δραστηριότητες με ρωσική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Wintershall Dea στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και των κοινοπραξιών με την Gazprom, πρόκειται να διαχωριστούν νομικά έως τα μέσα του 2024. Τα συμφέροντα της OMV και της Wintershall Dea στο κοίτασμα Yuzhno-Russkoye και στα έργα Achimov, που βρίσκονται στην περιοχή Yamal-Nenets στο μακρινό βορρά της Ρωσίας, πρόκειται να μεταφερθούν σε νεοσύστατες ρωσικές εταιρείες.

Όλες οι μετοχές που κατέχουν ξένες εταιρείες σε κοινοπραξίες με τον γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom θα μεταβιβαστούν στις νέες ρωσικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το Reuters, τα έσοδα από την πώληση των μετοχών θα μεταφερθούν σε ειδικούς λογαριασμούς των προηγούμενων ξένων ιδιοκτητών. Με την υπογραφή του διατάγματος, όλες οι μέχρι τότε ισχύουσες εταιρικές συμφωνίες θα χάσουν την εγκυρότητά τους.

Η Wintershall Dea πρόκειται να αποσυρθεί από τη Ρωσία ούτως ή άλλως

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακά νέα για την OMV και τη Wintershall, σχολιάζει η Handelsblatt. Η OMV είχε ήδη αποσυρθεί από τη Ρωσία πέρυσι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Wintershall Dea, μια κοινοπραξία μεταξύ της BASF και της επενδυτικής εταιρείας Letter One που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Φρίντμαν, πρόκειται επίσης να αποσυρθεί από τη Ρωσία.

Τώρα που η Ρωσία έχει ουσιαστικά απαλλοτριώσει τις εταιρείες, η πιθανότητα κρατικών εγγυήσεων αυξάνεται. Ο αναλυτής Koνσταντίν Βίχερτ (Konstantin Wiechert) της Baader Bank αναφέρει: “Το ρωσικό διάταγμα, με το οποίο η Wintershall χάνει τώρα τα μερίδιά της στις κοινοπραξίες της Σιβηρίας, έχει καταστήσει πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο το κράτος να πρέπει να καταβάλει τις εγγυήσεις της Hermes στη Wintershall”

Η γερμανική κυβέρνηση είχε διασφαλίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Wintershall στη Ρωσία με τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Wintershall μπορεί τώρα να είναι σε θέση να αποζημιώσει μέρος της ζημίας της από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Η Wintershall σχεδιάζει επίσης να αποσχίσει νομικά όλες τις κοινοπραξίες του ομίλου στις οποίες συμμετέχει και η Gazprom μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Αυτό θα διευκολύνει την πώληση του τμήματος της εταιρείας που δεν έχει ρωσική προέλευση.

Οι ιδιοκτήτες της Wintershall, η BASF και η Letter One, σχεδιάζουν να πουλήσουν τη Wintershall στο εγγύς μέλλον. Ο όμιλος Adnoc από το Άμπου Ντάμπι, για παράδειγμα, συζητείται ως πιθανός αγοραστής, ο οποίος μπορεί να ενδιαφερόταν λιγότερο για τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο αναλυτής Wiechert λέει: “Εάν η Adnoc είχε αγοράσει τη Wintershall, θα ήταν νοητό η Wintershall να είχε εξαγοραστεί μαζί με τις ρωσικές δραστηριότητες”

Υπάρχουν όμως και Ευρωπαίοι αγοραστές για τη Wintershall, όπως η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Harbour Energy. Κατά συνέπεια, η Wintershall εμμένει στα σχέδιά της να διαχωρίσει νομικά τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει η Gazprom. Εκτός από τη δραστηριότητα στη Ρωσία, αυτό ισχύει επίσης για τη Wintershall Noordzee και τη δραστηριότητα της Wintershall στη Λιβύη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις