Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα από Fitch και Γερμανία για λελογισμένη στήριξη της οικονομίας

Κορονοϊός - Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Στοίχημα» να είναι διαχειρίσιμα τα επόμενα κύματα

Η ετυμηγορία από την Fitch για την ελληνική οικονομία μάλλον δεν ήχησε καλά στα αυτιά των κυβερνώντων, αφού έστω και αν δεν το… λένε, εντούτοις ενδόμυχα πίστευαν ότι θα έρθει αναβάθμιση.

Την ίδια στιγμή ναι μεν ο Fitch αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο είναι σαφές ότι η χώρα έχει μπει για τα καλά στο scanner των διεθνών οίκων και πλέον οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία δεν κρύβει την πρόθεσή της να ζητήσει την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων για τις χώρες του Νότου, αμέσως μόλις τελειώσει η πανδημία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σπεύσουν να ελέγξουν το κρατικό κόστος δανεισμού και να επιβάλουν ξανά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης πιο γρήγορα του αναμενομένου, διαφορετικά οι αγορές θα αρχίσουν να «τιμωρούν» τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Θέση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είναι ότι θα πρέπει να διασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι όταν η πανδημία φθάσει στο τέλος της, η Ε.Ε. θα πρέπει να επιστρέψει σε μία πιο συντηρητική πολιτική όσον αφορά στα δημοσιονομικά της. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι πολύ σύντομα το ερώτημα που θα θέσει η Ευρώπη δεν είναι πόσο χρέος επιτρέπουν οι κανόνες, αλλά πόσο χρέος επιτρέπουν οι αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπερχρεωμένες χώρες είναι αυτές που βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο των αγορών.

Έξοδος από την εποπτεία

Αν κάποιος συνδυάσει τα δύο παραπάνω γεγονότα, ίσως δώσει αβίαστα την απάντηση γιατί το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε άμεσα στις πληροφορίες περί μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα διατροφής και τις διέψευσε άμεσα και κατηγορηματικά.

Όλοι γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι βασική επιδίωξη παραμένει η έξοδος από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας και αυτό στο ιδανικό σενάριο θα ήθελαν να συμβεί πριν από τις εκλογές. Κατά συνέπεια οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας, θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατές με αυτά που επιτάσσουν οι δανειστές και οι αγορές.

Εξάλλου όπως σημειώνει η Fitch στην έκθεσή της για την Ελλάδα «βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας παραμένει εντούτοις η πανδημία. Τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν στην Ελλάδα το φθινόπωρο, ενώ η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον προκάλεσε νέα έξαρση μολύνσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ορισμένα περιοριστικά μέτρα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Ο οίκος επισημαίνει ότι τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προβλέψεις του».

Αναφέρει επίσης ότι «ο συνδυασμός της ισχυρότερης του αναμενόμενου οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος λόγω της σημαντικής μείωσης της στήριξης στην οικονομία λόγω πανδημίας θα υποστηρίξει τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις