Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

ΣΔΙΤ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2024 – Η εφαρμογή του Θεσμικού Πλαισίου, το Πρόγραμμα Ωρίμανσης Έργων και ο ρόλος του πάρκου της ΠΥΡΚΑΛ

ΣΔΙΤ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2024 – Η εφαρμογή του Θεσμικού Πλαισίου, το Πρόγραμμα Ωρίμανσης Έργων και ο ρόλος του πάρκου της ΠΥΡΚΑΛ

Σε επιτάχυνση μεταρρυθμιστικών δράσεων προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών για το 2024, μεταξύ άλλων με έργα εμβληματικού χαρακτήρα στο πεδίο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενώ αναδεικνύεται σε ρόλο «στρατηγείου» το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», πρώην ΠΥΡΚΑΛ.

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών γύρω από τα ΣΔΙΤ άπτεται στην εφαρμογή του Θεσμικού Πλαισίου Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και αφορά στην ωρίμανση και εν τέλει συμβασιοποίηση έργων ΣΔΙΤ ζωτικής σημασίας σε όλη την Επικράτεια (οδικά, εγγειοβελτιωτικά, ψηφιακά) με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τον πρωτογενή τομέα κλπ.

Οι δύο δράσεις προς αυτή την  κατεύθυνση στοχεύουν στην υποστήριξη Αναθετουσών Αρχών για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αλλά και στη δημιουργία του Προγράμματος Ωρίμανσης Έργων ΣΔΙΤ με την EBRD σε ρόλο παρόχου συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Σκοπός της κυβέρνησης με τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών της υπαγωγής των έργων και των διαγωνισμών, της ωρίμανσης τους αλλά και την παρακολούθηση των Συμβάσεων Σύμπραξης τους.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, μακροπρόθεσμη λειτουργία, διαχείριση  εγκαταστάσεων και βαριά συντήρηση από τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων – γραφείων (Κυβερνητικό Πάρκο «Αντρέας Λεντάκης»).

Για τη νομική και τεχνική ωρίμανση του έργου, η οποία υλοποιείται με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ, απαιτείται η δρομολόγηση μιας σειράς ενεργειών, όπως η μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της ΕΑΣ ΑΒΕΕ από το ακίνητο του Υμηττού.

Υπενθυμίζεται πως η απαλλοτρίωση της εν λόγω έκτασης όπου βρισκόταν το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, υπογράφηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2023, εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο για την μεταφορά εννέα υπουργείων επί τόπου.

Τα ορόσημα για το 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τα ορόσημα του 2024 για τον σχεδιασμό του υπουργείου, αφορούν σε:

  • «Υποστήριξη Αναθετουσών Αρχών για την υπογραφή συμβάσεων ΣΔΙΤ», για έργα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3389/2005 και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της διαγωνιστικής τους διαδικασίας (4ο τρίμηνο 2024)
  • «Πρόγραμμα Ωρίμανσης Έργων ΣΔΙΤ», που περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από την EBRD προς αναθέτουσες αρχές έργων ΣΔΙΤ για την ωρίμανση, δημοπράτηση και παρακολούθησή τους στο πλαίσιο του άρθρου 73 του ν. 4712/2020. (4ο τρίμηνο 2024)

Σημειώνεται πως από τα 37 εγκεκριμένα έργα ΣΔΙΤ του διαστήματος 2019-2023 (φοιτητικές εστίες, σχολικές υποδομές, αρδευτικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, σιδηροδρομικές/οδικές υποδομές), μέσα στο 2023 συμβασιοποιήθηκαν 8 έργα ενώ αναμένεται έως το 1ο τρίμηνο του 2024 να προστεθούν ακόμη 9 έργα. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 22 Συμβάσεις σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ ενώ τέλος, 43 εγκεκριμένα έργα ΣΔΙΤ 6,3 δισ. ευρώ βρίσκονται στη φάση του διαγωνισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις