Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση ο Dow Jones – Πτώση και για S&P και Nasdaq

Σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση ο Dow Jones – Πτώση και για S&P και Nasdaq
Φωτογραφία-iStock

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και σήμερα(17.1.2024) οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτης στην Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίασή, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, που δείχνουν ότι οι επενδυτές βιάζονται σε ότι αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 94,45 μονάδες ή κατά 0,25% και έκλεισε στις 37,266,67 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Πτώση 0,49% σημείωσε ο ευρύτερος S&P 500, που έκλεισε στις 4.739,50 μονάδες, ενώ 0,59% χαμηλότερα, στις 14.855,62 μονάδες τερμάτισε ο Nasdaq. Και για τους δύο δείκτες ήταν η χειρότερη μέρα τους από τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Tα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων για τον Δεκέμβριο που ανακοινώθηκαν πριν από την έναρξη των συναλλαγών ήταν ισχυρότερα των αναμενόμενων, υποδηλώνοντας ότι η καταναλωτική δύναμη των Αμερικανών παραμένει ισχυρή και η οικονομία ανθεκτική, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα αλλά και τον ρυθμό μείωσης επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Δεκέμβριο μετά την αύξηση κατά 0,3% του Νοεμβρίου, ξεπερνώντας σημαντικά την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση κατά 0,4%. Στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων και βενζίνης, ο όγκος των υπόλοιπων λιανικών πωλήσεων παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά επίσης 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, διπλάσια από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές στο +0,3%.

Εξαιρουμένων πέραν αυτοκινήτων και βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών εστίασης, ο όγκος των λεγόμενων δομικών λιανικών πωλήσεων εμφάνισε ισχυρή αύξηση κατά 0,8%.

Τέλος να σημειωθεί ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται σχεδόν κατά 3,9 μονάδες, στο 4,103% από το 4,064% που ήταν την Τρίτη, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 12,6 μονάδες βάσης, στο 4,352% από 4,226% εχθές και του 30ετούς τίτλου λιγότερο από 1 μονάδα βάσης, στο 4,311% από 4,303% την Τρίτη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις