Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Σε επίπεδα ρεκόρ το φυσικό αέριο και τα χειρότερα έρχονται – Καλπάζουν οι τιμές

Σε επίπεδα ρεκόρ το φυσικό αέριο και τα χειρότερα έρχονται – Καλπάζουν οι τιμές

Η τιμή του φυσικού αερίου σε λιγότερο από 30 ημέρες έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα 78 ευρώ, που ήταν η χαμηλότερη τιμή το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, έκλεισε χθες (04.07.2022) σε επίπεδα ρεκόρ για το τελευταίο 4μηνο, ενώ και η χονδρική τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα καλπάζει.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι τα χειρότερα έρχονται καθώς η τιμή του φυσικού αερίου δεν… σταματά πουθενά.

Και πως άλλωστε να μην καταλήξει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα, όταν αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, της πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γερμανίας προετοιμάζουν τους πολίτες τους ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και είναι πολύ πιθανό να μην έχουν ζεστό νερό για όλες τις ώρες της ημέρας.

Αν το έλεγε κάποιος πριν μερικούς μήνες ότι η Γερμανία μπορεί να βάλει δελτίο στην θέρμανση, ίσως θα τον περνούσε για τρελό. Σήμερα όμως είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Η Γερμανία είναι ίσως στην χειρότερη μοίρα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της εξάρτησης σε αέριο από την Ρωσία.

Η τιμή του φυσικού αερίου καλπάζει, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, η οποία βλέπει τις όποιες προσπάθειες ελέγχου των τιμών στο κομμάτι της ενέργειας να πέφτουν στο κενό. Χθες εκτινάχθηκαν στα ύψη με την τιμή να διαμορφώνεται στα 167,300 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με προχθές κατά 13,206%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 30 ημέρες η τιμή εκτινάχθηκε κατά 90%, με την τιμή στις 3 Ιουνίου να είναι στα 85,269 ευρώ, ενώ σε σχέση με τα χαμηλά του η άνοδος είναι 114%.

Οι φόβοι ότι ο Πούτιν και η Ρωσία είναι έτοιμοι να το τραβήξουν στα άκρα και να κόψουν την ροή φυσικού αερίου στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να επιβάλλουν τους όρους τους στην Ευρώπη σε ότι αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο μεγάλος φόβος είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 της Gazprom που έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσει προσωρινά και τις δύο γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου της για εργασίες τακτικής συντήρησης, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο χειριστής του, δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σύμφωνα με το Reuters, το χρονοδιάγραμμα για τις δραστηριότητες συντήρησης έχει συντονιστεί στενά με τους εταίρους του Nord Stream. Θα παραμείνει κλειστός το διάστημα 11-21 Ιουλίου.

Στην Ευρώπη ο φόβος είναι διάχυτος ότι με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου η ύφεση έρχεται πιο κοντά. Ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς  προετοιμάζει τους πολίτες της χώρας για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Στην Ελλάδα η εικόνα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη με τις τιμές σε φυσικό αέριο, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα κατά πολύ υψηλότερα από τις μέσες τιμές των προηγούμενων μηνών.

Σήμερα η τιμή έκλεισε στα 323,78 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 9,15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται σε 308,4 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τον Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 224 ευρώ, τον Απρίλιο στα 247 ευρώ και τον Μάρτιο που έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη μέση τιμή ιστορικά ήταν στα 273 ευρώ.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, οι τιμές στην αντλία έχουν παρουσιάσει μικρή κάμψη, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές σημειώνουν εκ νέου άνοδο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις