Site icon NewsIT

Σε ποιες κύριες συντάξεις θα πέσει “τσεκούρι” – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

05.03.2016 | 16:46
Σε ποιες κύριες συντάξεις θα πέσει “τσεκούρι” – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

- Σε κίνδυνο οι κύριες συντάξεις εξαιτίας της... προσωπικής διαφοράς - Τι θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 και τί για όσους πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη το 2015 - Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας το "μαχαίρι" στο επίδομα συζύγου - Πως θα υπολογίζονται τα επιδόματα τέκνων

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι κύριες συντάξεις και των σημερινών συνταξιούχων των οποίων η προσωπική διαφορά που θα προκύψει με το νέο τρόπο υπολογισμού θα είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εκπομπή Line News με το Νίκο Ευαγγελάτο του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon.

Οι συνταξιούχοι που απειλούνται περισσότερο είναι του ΤΕΒΕ, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και άλλων ευγενών ταμείων που χορηγούσαν συντάξεις με μεγάλα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ειδικά για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, γιατί έχουν πάρει ένα έξτρα μπόνους της τάξης των 220 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν.

Τα νέα μειωμένα ποσά θα πάρουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1Ιανουαρίου 2016, ενώ στους παλιούς συνταξιούχους θα χορηγηθεί προσωπική διαφορά ώστε το ύψος των συντάξεων να είναι ίδιο με το προηγούμενο.

Όμως, λόγω των πιέσεων του κουαρτέτου για μείωση το συντάξεων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μεγάλες προσωπικές διαφορές να ψαλιδιστούν και όπως μετέδωσε το Live News ο κίνδυνος αυτός καραδοκεί για τις συντάξεις που χορηγήθηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

«Μαχαίρι» και στο επίδομα συζύγου;

Νέα κρυφή ανατροπή αποκαλύπτεται στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, αφού καταργείται οριστικά και αμετάκλητα από όλες τις νέες συντάξεις το επίδομα συζύγου 10%, ενώ μειώνονται δραστικά τα επιδόματα τέκνων αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το Σάββατο (05.03.2016).

Το επίδομα συζύγου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, που είναι 10% στο αρχικό ποσό σύνταξης (μικτό πριν από τις μειώσεις) “φεύγει” από τις νέες συντάξεις, (σ.σ.: στο Δημόσιο έχει καταργηθεί από το 2011 και μετά). Παράλληλα, τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται στο εξής με ποσοστά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο. Η προσαύξηση αυτή όμως δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, αλλά μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης.

Ωστόσο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει στο newsit.gr την πληροφορία για κατάργηση του επιδόματος συζύγου. Αντίθετα, επιβεβαίωσε πως τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται στο εξής με ποσοστά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως για τον υπολογισμό όλων των επιδομάτων, στο υπουργείο Εργασίας έψαξαν έναν… κοινό τόπο και κατέληξαν στο να τεθεί ως βάση όσα ισχύουν αυτή την στιγμή για το ΙΚΑ.

Ακόμη ανέφερε πως θα υπάρξουν κάποια Ταμεία, των οποίων οι συνταξιούχοι θα είναι χαμένοι και κερδισμένοι. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως αναμένεται να υπάρξουν ομοιόμορφοι κανόνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αυτοί που είχαν υψηλά επιδόματα θα βγουν χαμένοι, ενώ εκείνοι που λάμβαναν χαμηλά επιδόματα θα τα δουν να… αυξάνονται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version