Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Σε “τεντωμένο σχοινί” η διαπραγμάτευση – “Στριμώχνουν” το ΔΝΤ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η ομοβροντία των δηλώσεων εκτός Ελλάδας, αλλά και στο εσωτερικό, με λιγότερο ή περισσότερο διπλωματικό τρόπο, κατά του ΔΝΤ για τις προβλέψεις του, που στηρίζονται σε λανθασμένη βάση και τα μέτρα που χαρακτηρίζονται παράλογα, δείχνουν πως το ταμείο έχει πλέον μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες και να μην ξεκαθαρίζει τη θέση του.

Μεγαλύτερη μομφή κατά του ΔΝΤ, αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έκθεση η οποία ταυτοχρόνως προσφέρει τη μεγαλύτερη στήριξη στις ελληνικές θέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται πως βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί και το χρονικό διάστημα ως τις 20 Φεβρουαρίου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup, δεν φαίνεται αρκετό για να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Γι΄ αυτό και τώρα ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 είναι να συνομολογηθεί μία πολιτική συμφωνία στο Eurogroup (όπως αποκάλυψε σήμερα το πρωί το Newsit.gr) και στη συνέχεια να συμφωνηθούν με το κουαρτέτο και όλα τα ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει και το staff level agreement.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι τόσο ο Μοσκοβισί, όσο και ο Ντάισελμπλουμ εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας συνολικής πολιτικής συμφωνίας, γιατί όπως εξήγησε αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητο χωρίς να αποκαλύψει, πόσο θα μειωθεί, λέγοντας πως το σημαντικό είναι το συνολικό πακέτο της συμφωνίας από το οποίο θα φανεί πόσο ευνοείται ο κόσμος της εργασίας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κάποιοι συντελεστές φόρου και τόνισε ότι έπρεπε να έχουν φορολογηθεί περισσότερο οι πλούσδιοι.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι διεκδικεί τη δυνατότητα να λάβει η κυβέρνηση μέτρα υπέρ των εργαζομένων ως αντίβαρο στον κόφτη, επιβεβαιώνοντας έτσι το newsit.gr που πρώτο το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε την επιδίωξη της κυβέρνησης να αποσπάσει τη σαφή και μη επιδεχόμενη αμφισβήτηση δέσμευση, ότι θα μπορεί να διαθέτει τα ποσά από την υπεραπόδοση σε προγράμματα μείωσης φόρων και κοινωνικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως παράδειγμα, ανέφερε το επίδομα Τσίπρα για τους συνταξιούχους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά το ΔΝΤ, λέγοντας πως παίζει blame game και κάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 να είναι 1,5%, τη στιγμή που το 2016 ήταν 2%, προσθέτοντας ότι το 2018 θα είναι υψηλότερη η ανάπτυξη (για 3,1% κάνει λόγο η κομισιόν επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών), ενώ πρόκειται να ξεδιπλωθούν και άλλα μέτρα που θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα και θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή χάρη στο πλαστικό χρήμα και σε άλλες παρεμβάσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος έκανε αυτοκριτική και είπε πως αδικήθηκαν κάποιες κατηγορίες πολιτών, ξεκαθάρισε ότι αυτό έγινε γιατί ήταν επείγουσα η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και πρόσθεσε ότι τώρα θα ληφθούν μέτρα, που θα διορθώσουν αυτές τις αδικίες. Προσδιορίζοντας ποιες είναι αυτές οι ομάδες πολιτών, έκανε αναφορά στη μεσαία τάξη.

Τέλος, είπε πως οι “κόκκινες γραμμές” παραμένουν, καθώς και ότι δεν έχει αποκαλύψει όλα τα χαρτιά του στη διαπραγμάτευση, πράγμα που οφείλει να κάνει κάθε διαπραγματευτής και επανέλαβε πολλές φορές ότι μέχρι να κλείσει συνολικά η συμφωνία τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε