Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Σε θετική τροχιά ανάπτυξης οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit

Σε θετική τροχιά ανάπτυξης οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit

Την αισιοδοξία της για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, εκφράζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία παραμένει και το 2020 η 7η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες στο εξωτερικό. Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 2019 για πρώτη φορά πλεονασματικό, μετά την τριετία 2015 έως το 2018, κατά την οποία ήταν ελλειμματικό.

Σχολιάζοντας το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά BREXIT εποχή η κ. Σακελλαρίδη τονίζει πως οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι ιστορικοί και διαχρονικοί και δήλωσε πεπεισμένη και αισιόδοξη ότι θα διατηρηθεί η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία, με δεδομένη και την «τιτάνια» προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα το εξαγωγικό εμπόριο. Ήδη, όπως είπε, η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς, βάζοντας το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας σε θετική τροχιά.

Υπογράμμισε μάλιστα πως τα ελληνικά τρόφιμα κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική τους στην αγγλική αγορά ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας, αποδεικνύοντας πως εξακολουθούν να απολαμβάνουν της αποδοχής των βρετανών καταναλωτών ενώ κλείνοντας εστίασε στις προοπτικές που ανοίγονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο.

Η Διαδικτυακή Συνάντηση

Στην «επόμενη μέρα» και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην μετά BREXIT εποχή αναφέρθηκε η κ. Σακελλαρίδη σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Enterprise Greece, το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τον ΣΕΒΕ – Σύνδεσμο Εξαγωγέων με θέμα «Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου – Ενημέρωση Ελληνικών Επιχειρήσεων για τις κύριες μεταβολές από 01.01.2021».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής, καθώς και στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΑΑΔΕ και Έλληνες επιχειρηματίες.

Η κα. Σακελλαρίδη κατά την τοποθέτησή της ευχαρίστησε τους πρωταγωνιστές που επεξεργάστηκαν τις προσαρμογές της εθνικής νομοθεσίας για τη μετά BREXIT εποχή, κκ. Βαρβιτσιώτη και Πιτσιλή αλλά και τον διευθυντή της Β8 Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, Αντώνη Κατεπόδη για τη διοργάνωση μιας άκρως ενημερωτικής εκδήλωσης.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις