Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street – Ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq 

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street – Ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq 

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street βάζοντας τέλος σε ένα μίνι σερί τριών πτωτικών συνεδριάσεων για τον Dow Jones, αλλά και νευρικότητας για τους άλλους δύο δείκτες.

Οδηγός της ανάκαμψης αυτής για την Wall Street ήταν η μετοχή της Apple που σημείωσε σημαντική άνοδο 3,4% μετά την αναβάθμισή της από την BoFA σε buy και την εκτίμηση ότι θα ανέλθει κατά 20% τους επόμενους 20 μήνες. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της μετοχής από τις 5 Μαΐου 2023. Έτσι λοιπόν η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,6% ή 238 μονάδες και έκλεισε στις 37.468,61 μονάδες. Αξιοσημείωτο της συνεδρίασης είναι ο εν λόγω δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει μέχρι και 143 μονάδες.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε 1,4% ή 200 μονάδες στις 15.055,65 μονάδες, φτάνοντας να κερδίζει 0,3% για το σύνολο του έτους. Ο δείκτης του τεχνολογικού  μάλιστα έφτασε να κερδίζει 1,9% φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 4.780,94 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να ξεχωρίζουν καθώς έφτασαν σε χαμηλό 16 μηνών.

Κατρακύλησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, πιστοποιώντας την καλή εικόνα της αγοράς εργασίας παρά την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας από αυξήσεις συνολικού ύψους 525 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Federal Reserve, από τον Μάρτιο του 2022.

Στην αγορά ομολόγων, το δεκαετές ομόλογο ανήλθε πάνω από το 4,1% λίγο μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Στο μεταξύ, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκε πτωτικά τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, με πίεση από τη μεγάλη υποχώρηση της ανέγερσης μονοκατοικιών.

Παράλληλα, μικρή βελτίωση εμφάνισε τον Ιανουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αν και παρέμεινε σε αρνητική περιοχή για πέμπτο διαδοχικό μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Philadelphia Fed.

Τέλος σημαντική κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου με τους επενδυτές να προβληματίζονται για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα και την προσφορά στην αγορά.

Στο μεταξύ οι τιμές αυξήθηκαν μετά την δημοσιοποίηση της εβδομαδιαίας έκθεσης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας που έδειξε απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Σε αυτό το κλίμα, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 2,1% ή 1,52 δολάρια στα 74,08 ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και το Brent ενισχύθηκε κατά 1.22 δολάρια ή 1.6%, στα 79,10 δολάρια ανά βαρέλι στο Λονδίνο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις