Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Σε θετικό έδαφος οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη – Πτώση για τον πετρέλαιο

Σε θετικό έδαφος οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη – Πτώση για τον πετρέλαιο

Κέρδη για μία ακόμη συνεδρίαση στην Wall Street, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κλείνουν σε θετικό έδαφος, αλλά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις αυριανές (11.1.2024) ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Fed, σε ότι αφορά τα επιτόκια.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,45% ή 170,57 μονάδες και έκλεισε στις 37.695,73 μονάδες και ο Nasdaq είχε κέρδη 0,75% ή 111 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 14.969,65 μονάδες. Κέρδη 0,57% και για τον S&P 500 που έκλεισε στις 4.783,45 μονάδες.

Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν μικρή αύξηση 0,2% του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,2%.

Η εξέλιξη των τιμών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν η Fed θα αποφασίσει να προχωρήσει τον Μάρτιο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά τις επιθετικές αυξήσεις που πραγματοποίησε από τον Μάρτιο του 2022, για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 64% η Fed να ξεκινήσει τη χαλάρωση της πολιτικής της τον Μάρτιο, από 80% που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.

Μάλιστα στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα πρέπει πιθανότατα να παραμείνουν υψηλά «για κάποιο χρονικό διάστημα» έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σίγουροι για τον πληθωρισμό που επιστρέφει στο 2%.

Στο μεταξύ, αλαλούμ στην αγορά κρυπτονομισμάτων προκάλεσε η ψεύτικη ανάρτηση από χάκερ, από τον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιοποίησης ότι εγκρίθηκε η έκδοση ETF, με βάση περιουσιακά στοιχεία σε bitcoin.

H ρυθμιστική αρχή διευκρίνισε ότι δεν είχε ακόμη εγκρίνει τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια και ότι ο λογαριασμός της στο X είχε παραβιαστεί. Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιάστηκαν στη «φάκα» των φαρσέρ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Η SEC αναμένεται ευρέως από τους αναλυτές να ανακοινώσει μια απόφαση σχετικά με τα συγκεκριμένα ETF την Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων τόσο το πετρέλαιο όσο και ο χρυσός βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, το Brent έκλεισε στα 76,79 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 1,03%, ενώ απώλειες 1,22% για αργό που βρέθηκε τα 71,36 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός είχε μικρές απώλειες 0,20% και έκλεισε στα 2.029 δολάρια η ουγγιά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις