Σεντένο: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το μνημόνιο – Ξεκαθαρίζει η συμμετοχή του ΔΝΤ

Φωτογραφία αρχείου

Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων στη μεταμνημονιακή εποχή, ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές του παρελθόντος, τονίζει σε συνέντευξή του στην “Kαθημερινή” ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Καλεί μάλιστα όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να καταλάβουν ότι «για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το “μομέντουμ” των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος». «Θα ήθελα να δω ευρεία υποστήριξη γι’ αυτό το σχέδιο (σσ της ανάπτυξης). Θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς προχωράει εμπρός» συμπληρώνει.

Σχετικά με το ΔΝΤ σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες, ώστε να επιτραπεί στο Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό, σημειώνει, θα ξεκαθαρίσει μέσα στο Μάϊο.

Ο κ Σεντένο τονίζει ότι το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα από το 2010 και για αυτό θα είναι χρήσιμο, από την άποψη της αξιοπιστίας αλλά και της εμπιστοσύνης των αγορών, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα στο μέλλον.

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά αυτό θα είναι μακρά διαδικασία. Είμαι πολύ σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να την εκπληρώσει. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας να αναπτυχθεί η οικονομία με βιώσιμο τρόπο», τονίζει.

Αναφέρει ότι το Eurogroup του Μαΐου θα είναι σημαντικό ως προς μια συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και προσθέτει λέγοντας ότι η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα είναι και μία προϋπόθεση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2017 είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προβλέφθηκε στο πρόγραμμα «είναι αρκετά καθησυχαστικό για τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, και το λαμβάνουμε υπόψη μας».

Τέλος, για το ενδεχόμενο πιο σφιχτής επιτήρησης με πιο αυστηρούς όρους για την ελληνική πλευρά στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης αλλά που θα προκύπτουν και από την ελάφρυνση του χρέους. «Η υλοποίησή τους πλέον θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την περίοδο του μνημονίου», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Αντικειμενικές αξίες: Στον πάγο η αναπροσαρμογή για το 2021

Αντικειμενικές αξίες: Στον πάγο η αναπροσαρμογή για το 2021

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποτελεί δέσμευση της Ελλάδος στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι δανειστές στην πρόσφατη έκθεσή τους, δηλώνουν την δέσμευση της χώρας ... Διαβάστε περισσότερα
Ο «Ηρακλής» μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 40% – Έρχεται ο «Ηρακλής 2»

Ο «Ηρακλής» μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 40% – Έρχεται ο «Ηρακλής 2»

Στον καταλυτικό ρόλο του προγράμματος «Ηρακλής» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός στην τοποθέτησή του κατά τις εργασίες του «Fin ... Διαβάστε περισσότερα
«Πράσινο φως» από τον ESM για τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού δανείου στο ΔΝΤ

«Πράσινο φως» από τον ESM για τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού δανείου στο ΔΝΤ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους περίπου 3,3 ... Διαβάστε περισσότερα