Τρίτη, 8 Οκτ.
21oC Αθήνα

ΣΕΒ: Διευθέτηση χρόνου και με αίτηση των εργοδοτών, όχι μόνο των εργαζομένων

ΣΕΒ: Διευθέτηση χρόνου και με αίτηση των εργοδοτών, όχι μόνο των εργαζομένων

Ακόμα περισσότερες αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο ζήτησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θεωρεί ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και απαιτεί διαρκή προσαρμοστικότητα και ευελιξία», είπε η Αικατερίνη Δασκαλάκη.

Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο προτείνει διατάξεις εκσυγχρονισμού του συλλογικού και ατομικού εργατικού δικαίου.

Ως εκσυγχρονιστικά μέτρα χαρακτήρισε την αλλαγή του ετήσιου ορίου των νόμιμων υπερωριών, την απαλλαγή του εργαζόμενου ως προς την υποχρέωση παροχής εργασίας μετά την προμήνυση καταγγελίας και το πλαίσιο της προκήρυξης απεργιών.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο σε σημεία του δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και επιχειρεί να τις αντιμετωπίσει με τρόπο μερικό και, σε κάποιες περιπτώσεις, με τρόπο που δεν ακολουθεί τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Ζητά διευθέτηση εργασίας και με αίτηση του εργοδότη

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ είπε ότι εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κινούνται οι διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζόμενους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να ωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ρύθμισης.

Ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή της τηλε-εργασίας απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, απέχει από την πρόσφατη συμφωνία των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την ψηφιοποίηση της εργασίας, ενώ οι γραφειοκρατικές όψεις της ενδέχεται να δυσχεράνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται ρητά στις επιχειρήσεις το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλε-εργασίας, βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αναγκών τους, με όρους ευελιξίας και συμφιλίωσης του επαγγελματικού και ιδιωτικού χρόνου.

«Ψηφιακή κάρτα παντού»

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ ζήτησε η ψηφιακή κάρτα να εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο σε όλες τις επιχειρήσεις. Πρότεινε επίσης να υπάρξει κρατικός πόρος, από τον κοινωνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση των διατάξεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις