Οικονομία

Σημαντική βουτιά για τις τιμές του πετρελαίου – Κοπάζουν οι ανησυχίες στις αγορές

Μπορεί ο πόλεμος στην Γάζα να μαίνεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση, ωστόσο οι αγορές λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες και λαμβάνουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τουλάχιστον, για την ώρα δεν φαίνεται η επέκτασή του, με την συμμετοχή και άλλων δυνάμεων της περιοχής και κυρίως του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό χθες συνεχίστηκε και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση η πτώση για το πετρέλαιο, ενώ και στα χρηματιστήρια επικράτησε ευφορία. Πτώση είχαν επίσης το φυσικό αέριο και η χονδρική τιμή του ρεύματος. Ωστόσο η τιμή του χρυσού ξεπέρασε μετά από αρκετό καιρό τα 2.000 ευρώ η ουγκιά.

Οι αγορές και οι επενδυτές δείχνουν ότι κοπάζουν οι φόβοι, παραμένουν μεν, αλλά σε χαμηλότερη ένταση και έτσι οι τιμές του πετρελαίου, υποχώρησαν στα χαμηλά των τελευταίων τριών εβδομάδων, αφού δεν διαβλέπουν επί του παρόντος να δημιουργείται πρόβλημα στην προσφορά.

Με βάση τις χθεσινές τιμές, το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 3,23 δολάρια ή 3,8% και έκλεισε στα 82,31 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 5 Οκτωβρίου.

Το Brent Δεκεμβρίου κατρακύλησε 3,03 δολάρια ή σχεδόν 3,4% στα 87,45 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, το χαμηλότερο από τις 12 Οκτωβρίου.

Η βενζίνη Νοεμβρίου, στο μεταξύ, σημείωσε βουτιά 4% στα 2,22 δολάρια το γαλόνι, ενώ και το φυσικό αέριο γνώρισε βαριές απώλειες, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να χάνει 3,8% και να κλείνει στα 3,35 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

“Νομίζω ότι η αγορά είχε τιμολογήσει την εισβολή [στη Γάζα] και απόψε είναι περισσότερο “πουλήστε το γεγονός” (sell the fact), δήλωσε στο CNBC ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group. Ο ίδιος είπε ότι οι επίγειες επιχειρήσεις ήταν «περιορισμένες μέχρι στιγμής» και αναφέρθηκε σε άλλες μακροοικονομικές ανησυχίες.

Στο μεταξύ η Fed αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής που ξεκινάει αύριο, αφού η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα του αναμενόμενου με ετήσιο ρυθμό 4,9% το γ’ τρίμηνο.

Στην λιανική αγορά οι τιμές ήδη έχουν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται και τις επόμενες ημέρες, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές μεταβολές – κάτι όχι απίθανο στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί – η αποκλιμάκωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ κάμψη είναι και η χονδρική τιμή του ρεύματος. Παράλληλα και ο δείκτης Dow Jones σημείωσε χθες το βράδυ σημαντικά κέρδη άνω του 1%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Στρατηγική Συναλλαγή LAMDA – Όμιλος ION ύψους €450εκ για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon
H συμφωνία αυτή ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα του Έργου του Ελληνικού και ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη ως επιχειρηματικού προορισμού μεγάλης κλίμακας
Ο Οδυσσέας Αθανασίου CEO της LAMDA Development
Στα δικαστήρια η Λίζα Κουκ με τον Τραμπ για την αποπομπή της από τη Fed
Η αγωγή αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση της αυξανόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed, η οποία έχει αντισταθεί στις απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των επιτοκίων
Λίζα Κουκ Fed
Καμπανάκι ΔΝΤ για τις «εύθραυστες» αγορές κρατικών ομολόγων
Τα επίπεδα χρέους είναι απίστευτα υψηλά, αυξάνονται συνεχώς. Ενώ στο παρελθόν, μπορεί να πιστεύατε ότι οι αγορές απλά θα το δεχτούν, αυτό δεν ισχύει πλέον, ακόμη και στις προηγμένες οικονομίες, είπε η Γκοπινάθ
Φωτογραφία: iStock
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αποκρούει την κρίση και επιβεβαιώνει τα σχέδια του για τη μείωση του χρέους
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Λομπάρντ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του επιχειρηματικού λόμπι Medef, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα επιτύχει τον στόχο του φετινού ελλείμματος του προϋπολογισμού, ύψους 5,4% του ΑΕΠ
O Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Λομπάρ