Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σκέψεις για νέα μέτρα για τα καύσιμα και επιταγή ακρίβειας από το φθινόπωρο

Σκέψεις για νέα μέτρα για τα καύσιμα και επιταγή ακρίβειας από το φθινόπωρο

Έδαφος για την λήψη και νέων μέτρων στήριξης από το φθινόπωρο προετοιμάζει η κυβέρνηση, βλέποντας ότι οι τιμές στο διεθνές περιβάλλον της ενέργειας καλπάζουν και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η πορεία του τουρισμού και των φορολογικών εσόδων, δημιουργούν προσδοκίες ότι τελικά θα βρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να προβεί σε νέες ή και σε ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις. Με τις πρώτες εκτιμήσεις ο δημοσιονομικός χώρος, σε ετήσια προβολή, μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 1,5 δισ. κι έτσι τα νέα μέτρα φαντάζουν πιο πιθανά.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αν αυτές γίνουν τον Σεπτέμβριο, όπως όλα δείχνουν, τότε σίγουρα η κυβέρνησης θα θελήσει οι ψηφοφόροι να πάνε στις κάλπες ικανοποιημένοι ή λιγότερο δυσαρεστημένοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε πως εκτιμά ότι από τον Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει κι άλλο, θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας. Στις 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης» και ξεκαθάρισε ότι, «δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων, αλλά κυβέρνηση της μείωσης των φόρων».

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, τότε θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, που θα στηρίζεται σε παρεμβάσεις στα καύσιμα, την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέες παράμετροι, ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών στην οικονομία.

Για την ώρα το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από αυτό του ρεύματος. Και αυτό διότι εκεί οι τιμές βγήκαν εκτός ελέγχου και οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε κάποιες περιπτώσεις εκτοξεύθηκαν.

Το νέο σύστημα τιμολόγησης που ανακοινώθηκε και το οποίο τρέχει από την 1η του μήνα, έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στους καταναλωτές, οι οποίοι περιμένουν ότι στην χειρότερη περίπτωση οι λογαριασμοί θα είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι το πολύ 15% έως και 20%.

Θα είναι έτσι τα πράγματα ή όχι; Απάντηση σήμερα δεν μπορεί να δοθεί και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες του Αυγούστου ώστε να λάβουμε όλοι, μία ξεκάθαρη απάντηση.

Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι όλοι περιμένουν να ανοίξει το Fuel Pass μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να δοθεί η ενίσχυση έως και 100 ευρώ εφάπαξ για διάστημα τριών μηνών, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Αναφορικά με την πορεία των τιμών στην αντλία την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μία μικρή πτώση τόσο στη βενζίνη, όσο και στο diesel κίνησης και περιμένουμε να δούμε σε τι κατεύθυνση θα κινηθούν αυτή την εβδομάδα. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από την πορεία της διεθνούς τιμής του «μαύρου χρυσού».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις