Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ “παίζουν” παιχνίδια με το ελληνικό χρέος

Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ “παίζουν” παιχνίδια με το ελληνικό χρέος

– Όχι από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
– Τον ρόλο του καλού και του κακού αστυνομικού παίζουν ο Ολλανδός και ο Γερμανός
– Πως ερμηνεύεται η κίνηση του Ντάϊσελμπλουμ να ανοίξει κουβέντα για το χρέος
– Πόσο τυχαίο ήταν το περιστατικό με τα ανοικτά μικρόφωνα που “πρόδωσαν” τον διάλογο Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί για την Ελλάδα
– Σαπέν: Οι συζητήσεις για απομείωση του χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην Ουάσινγκτον

Ένα περίεργο παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας παίζουν και πάλι οι πολύ στενοί συνεργάτες – όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα στο παρελθόν – Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ ο διάλογος που είδε “κατά λάθος” το φως της δημοσιότητας ανάμεσα στον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσκοβισί, μόνο ερωτήματα προκαλεί. Και ίσως και γι’ αυτό έγινε λένε κάποιοι δύσπιστοι…

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σήμερα λοιπόν, ότι είναι αντίθετος για λόγους αρχής σε κάθε νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν δεχθεί να ανοίξουν τη συζήτηση για το θέμα αυτό. “Ειλικρινά, δεν έχω επιχείρημα (υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους) να παρουσιάσω στον γερμανό νομοθέτη, στη γερμανική κοινή γνώμη απέναντι στην οποία έχω υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό”, δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά τη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε για το ελληνικό δημόσιο χρέος: “είχαμε δώσει μια υπόσχεση πριν από πολύ καιρό ότι αν η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, θα κάναμε τα απαραίτητα για να το καταστήσουμε βιώσιμο”.

Ο Σόιμπλε εκτίμησε, εξάλλου, πως η αξιολόγηση των πιστωτών για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση θα κλείσει τον Απρίλιο. Οι επικεφαλής των αποστολών των πιστωτών αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, γνωστοποίησε χθες ο Ντάισελμπλουμ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησαν στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περισσότερη προσπάθεια στο ασφαλιστικό και μια συμφωνία της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
“Αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει” στο πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν “ξεπεράσει” τις διαφωνίες τους για τη στάση που θα υιοθετήσουν απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την “εαρινή σύνοδο” του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. “Αυτό μου φαίνεται πως είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα”, εκτίμησε. Ο Σαπέν, δήλωσε επίσης πως είναι “πεπεισμένος” πως είναι “απολύτως πιθανό να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς ‘κούρεμα'” –καθαρή απομείωση του ύψους του– κάτι που θεωρείται “κόκκινη γραμμή” από ορισμένους. Είναι πιθανό να “παίξουμε” με την ωρίμανση του χρέους, είπε.

Ήξεραν ότι είναι ανοικτά τα μικρόφωνα;

Το έκαναν επίτηδες ή κατά λάθος; Όπως και να έχει ο διάλογος ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πιέρ Μοσκοβισί χθες στις Βρυξέλλες λίγο μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το Eurogroup θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και σενάρια. Κυρίως στην Ελλάδα. Ποιός τους πήρε χαμπάρι; Ο πανταχού παρών και με μακριά αυτιά…. Peter Spiegel των Financial Times.

Οι δυο άνδρες σηκώνονται από τις θέσεις τους και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

Μοσκοβισί: Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο ντιμπέιτ για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους

Ντάισελμπλουμ: Επίτηδες το έκανα!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τι εννοούσε ο Ντάισελμπλουμ;

Πολλά μπορεί να εννοεί με αυτό το “επίτηδες” ο Πρόεδρος του Eurogroup. Το ένα μπορεί να είναι ότι άνοιξε συζήτηση για το χρέος προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλιο. Το άλλο είναι ότι πολύ απλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος για να ρίξει τυράκι στο ΔΝΤ που θέλει διακαώς να τεθεί θέμα χρέους. Και φυσικά είναι και ένα τρίτο. Το τρίτο είναι ότι είναι πολύ πιθανόν στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ των θεσμών και ερήμην της Ελλάδας να επιτεύχθηκε μια κάποια συμφωνία για κούρεμα και ο Ντάισελμπλουμ είναι αυτό που λέμε “ο λαγός”. Η ιστορία θα δείξει!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε