Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σοκ! Μείωση του αφορολόγητου στα 4.500 ευρώ ζητά το ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πρόκειται για κλασική τακτική σε μια διαπραγμάτευση, ζητάς πολύ περισσότερα για να πετύχεις όσα πραγματικά επιθυμείς, όμως η βόμβα του ΔΝΤ λίγο πριν την αναχώρηση των διαπραγματευτών δείχνει και τις προθέσεις.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ ζήτησε ο αφορολόγητο να πέσει κάτω απ’ το μισό, στα 4.500 από τα 9.950 που είναι σήμερα. Αυτή ήταν και η αιτία της σκληρής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη παρασκευή καθώς η μείωση στο μισό σημαίνει ότι θα πληρώσουν φόρο ακόμη και άνθρωποι που έχουν εισόδημα 350 με 400 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα μια τέτοια απαίτηση επί της ουσίας τινάζει στον αέρα τον όποιο σχεδιασμό για “χτίσιμο” του αφορολόγητου μέσω αποδείξεων στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και οδηγεί σε υπερφορολόγηση εκείνων που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η απαίτηση του ΔΝΤ η οποία άφησε σύμφωνα με πληροφορίες άφωνους και τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές φαίνεται ότι είναι μια απλή κίνηση τακτικής με στόχο να εξασφαλίσει σημαντική μείωση του αφορολόγητου, πιθανότατα μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με βασική επιδίωξη τη μείωση στα 7.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο άνθρωποι με εισόδημα 550 και 600 ευρώ το μήνα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε