Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι φετινές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου

Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι φετινές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου
Φωτογραφία: Eurokinissi

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί ο φετινός δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές του ανάγκες αλλά και να διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στα σημερινά επίπεδα των περίπου 35 δισ. ευρώ.

Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2024 περιλαμβάνει ακόμη μείωση της εξάρτησης από τα έντοκα γραμμάτια κατά 2 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ συνολικά και νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων από τα δανεισμό που έλαβε το ελληνικό Δημόσιο από το πρώτο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες φέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το τρέχον έτος, αναμένεται αύριο Τετάρτη (17.1.2024) με την επανέκδοση ομολόγου (πιθανότατα του δεκαετούς που εκδόθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο). Τότε το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%. Σε ότι αφορά το ποσό της επανέκδοσης αυτό δεν θα ξεπερνά τα 400 – 500 εκατ. ευρώ.

Σειρά θα πάρει η έκδοση ενός νέου ομολόγου την επόμενη εβδομάδα και θα συνδυαστεί με την πρώτη από τις 11 αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που θα έχει η ελληνική οικονομία μέσα στο 2024 από τους πέντε ξένους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρώτο ραντεβού της Ελλάδας με την Scope Ratings είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου, οπότε μία – δύο ημέρες πριν ή αμέσως μετά ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δώσει εντολή στις τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι να  βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των επενδυτών για τον υπό έκδοση τίτλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη έκδοση θα αφορά 10ετές ομόλογο που θα έχει ως στόχο την άντληση ενός ποσού κοντά στα 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ. Με βάση το ιστορικό από τις προηγούμενες εκδόσεις και το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα και με αποδόσεις κοντά στο 3,3% η κάλυψη αυτού του ποσού θα επιτευχθεί εύκολα. Ωστόσο εκεί που θα δοθεί έμφαση είναι η σύνθεση των επενδυτών να είναι εξαιρετικά «ποιοτική». 

Με τις δύο αυτές κινήσεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα έχουν καλύψει από νωρίς το 35% των φετινών δανειακών αναγκών. 

Πηγή: ΕΡΤnews

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις