Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Σταϊκούρας: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα των 800 ευρώ για τις αναστολές

επίδομα
Φωτογραφία Αρχείου

Για το επίδομα των 800 ευρώ που θα δοθεί στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο μίλησε το πρωί της Παρασκευής (6/11) στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το επίδομα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα καταβληθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθεί αναλογικά με τις ημέρες εργασίας.

«Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν κλείσουν το Σαββατοκύριακο, όπως για παράδειγμα, τα κομμωτήρια, ο εργαζόμενος θα αμειφθεί από τον εργοδότη του. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να αμειφθεί και από το Δημόσιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Και πρόσθεσε: «Όταν θα μπει σε αναστολή από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, θα πληρωθεί αναλογικά για τις ημέρες που είναι σε αναστολή με βάση όμως τα 800 ευρώ κι όχι τα 534 ευρώ. Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι 800 ευρώ που δόθηκαν στο πρώτο lockdown ήταν για 45 μέρες, δηλαδή 534 ευρώ για ένα μήνα, ενώ τώρα είναι 800 ευρώ για ένα μήνα». 

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε δε ότι είναι επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα πληρωθεί από τις 21 έως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από τα οικονομικά μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες, τα 3 δισ. ευρώ είναι άμεση εκταμίευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία θα μοιραστούν ως εξής: 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους, 360 εκατ. ευρώ σε ανέργους και 1,7 δισ. ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις, σε αυτοαπασχολούμενους, σε ΜμΕ και μικρές επιχειρήσεις και σε άλλες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, επισήμανε ότι θα μπορούν να πληρωθούν από τον Απρίλιο του 2021 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με 2,5% επιτόκιο και υπογράμμισε ότι αν κάποιοι πολίτες έχουν χάσει ρυθμίσεις οφειλών που έχουν κάνει, όπως για παράδειγμα τις 120 δόσεις, οι μήνες που έχασαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου, δηλαδή μετά το τέλος των 120 δόσεων. «Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται και σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», σημείωσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις