Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σταϊκούρας στο newsit.gr: Επεκτείνεται η επιστρεπτέα, ποιοι θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα – Τι θα γίνει με πλειστηριασμούς

Σταϊκούρας

 Αλλάζουν επί τα χείρω οι προβλέψεις για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τόσο για το 2020 όσο για το 2021, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο newsit.gr ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ύφεση για εφέτος θα υπερβεί το 10%, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι κάτω από 5%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο της πρόβλεψης για το 2020 και πολύ μεγαλύτερο για το 2021.

Παράλληλα σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά με σύνεση προκειμένου το τέλος της πανδημίας να βρει τους πάντες όρθιους. Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν η κυβέρνηση είχε υποκύψει και είχε αποδεχθεί τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, πως θα μπορούσε σήμερα, αλλά και περασμένο καλοκαίρι να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Και τονίζει χαρακτηριστικά «χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα».

Σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε ότι αυτή θα επεκταθεί και μέσα στο 2021 και σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο εργαλείο.

Αναφορικά με την πληρωμή των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή τόνισε ότι, αυτοί που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν έκλεισαν με κρατική εντολή, θα πληρωθούν άμεσα, περίπου στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιποι – που βρήκαν σε αναστολή από τους εργοδότες εξαιτίας των οικονομικής δυσπραγίας αυτοί θα πληρωθούν στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και αυτό διότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζει το κράτος, πριν τις αρχές Δεκεμβρίου ποιοι ήταν αυτοί και πόσες ημέρες βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Αποκάλυψε πάντως ότι για κάποιες επαγγελματικές ομάδες θα υπάρξουν επιπλέον ενισχύσεις μέσα από επιστροφές χρημάτων από παρακρατήσεις που έγιναν για κάποια δικά τους ταμεία, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την λήξη της πανδημίας να υπάρξει κάποια ρύθμιση ανάλογη των 120 δόσεων για συσσωρευμένα χρέη. Δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένα και είπε ότι θα το δούμε όταν λήξει η πανδημία.

Σε ότι αφορά το έκτακτο βοήθημα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή ο υπουργός τόνισε ότι αυτό θα το λάβουν όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένοι από τα πακέτα στήριξης.

Τέλος αναφορικά με την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ανέφερε – εμμέσως πλην σαφώς – ότι θα υπάρξει προστασία με τον ένα ή τον άλλον τρόπο για όσο διαρκέσει η πανδημία, ενώ παραδέχθηκε ότι το πτωχευτικό δίκαιο δεν θα μπει σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται.

Δείτε όλη την συνέντευξη στον Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις