Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σταϊκούρας: Θα υπάρξει κι άλλη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Θα υπάρξει κι άλλη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Συζητείται ήδη με τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω του 3,5% του ΑΕΠ, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή». Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρξει και δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

«Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα-βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτόν τον στόχο», επισημαίνει και τονίζει: «Ήδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι».

Ο υπουργός εκτιμά, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019, «λόγω και των θετικών ενδείξεων στην οικονομία που άρχισαν να καταγράφονται επί των ημερών της νέας κυβέρνησης».

“Η μείωση φόρων θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο”

Εμφανίζεται, δε, αισιόδοξος ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων το 2020, κάτι που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. «Εκτιμούμε ότι με την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προώθηση συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, και τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020», αναφέρει.

Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις του 2020 στη φορολογία θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ωστόσο επιμένει ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξουν ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». «Θα τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό», συμπληρώνει. Πάντως, αυτό που έχει αποφασιστεί για το 2020, όπως υπογραμμίζει, είναι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.

“Δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ”

Για τον εάν θα υπάρξει δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνει: «Ναι, θα υπάρξει. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν».

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Δική μας προγραμματική δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων […]. Έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης. «Εκτιμώ ότι, υπό ομαλές συνθήκες, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2020», σημειώνει.

Τέλος, επισημαίνει ότι «μετράμε πλέον αντίστροφα για την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις