Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Σταθάκης: Μπορούμε να βγούμε στις αγορές μέσα στο 2017

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές εντός του 2017.

Σε συνέντευξή του στο Capital ο Γιώργος Σταθάκης είπε εκτιμά ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, μόλις αποσαφηνιστεί η εικόνα για το χρέος, θα σταθεροποιηθεί “σε επίπεδα κάτω από το 5%”.

Θα ξεδιπλωθεί “ένα σχέδιο μεθοδικών κινήσεων” που θα ανοίξει τη πρόσβαση “και για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για εταιρείες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων”, υπογράμμισε ο υπουργός που εκτίμησε επίσης ότι “οι επόμενες αξιολογήσεις θα εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα” καθώς “πλέον έχει υλοποιηθεί το 90%” της συμφωνίας του 2015.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Γ. Σταθάκης:

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε, βέβαια, σημαντική αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η τιμή τους να ενισχυθεί και άρα το κόστος δανεισμού να υποχωρήσει. Μόλις προ διμήνου το επιτόκιο που προέκυπτε από την τιμή του 10ετούς ομολόγου ξεπερνούσε το 8%. Σήμερα βρίσκεται κάτω από το 6%. Πιστεύω ότι μόλις αποσαφηνιστεί η εικόνα για το χρέος θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση και στη συνέχεια σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω από το 5% – κάτι που δεν έχει συμβεί από την αρχή της κρίσης. Προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ.

Στη βάση αυτή θα πρέπει να προγραμματιστεί η επιστροφή στις αγορές. Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι δεν έχει νόημα να γίνει απλά μια συμβολική έκδοση ομολόγων, όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Θα υπάρξει ένα σχέδιο μεθοδικών κινήσεων, που σταδιακά θα “χτίσουν” εκ νέου την καμπύλη αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα. Θα προκύψουν, έτσι, μεγέθη αναφοράς για το κόστος δανεισμού σε ορίζοντα 3ετίας, 5ετίας, 10ετίας κλπ. Παράλληλα, θα ανοίξει η πρόσβαση για τις αγορές και για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για εταιρείες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων.

Άρα θα είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας συνολικά για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του έτους.

Πηγή capital

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε