Οικονομία

Σταθάκης: “Βλέπει” σταθεροποίηση της οικονομίας μετά το καλοκαίρι

Σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης, μετά το καλοκαίρι, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στην εκδήλωση απονομής βραβείων του περιοδικού Retail Business. 

«Μπορεί αυτό ακόμα να μην γίνεται ακόμα αισθητό στο λιανεμπόριο, καθώς εκεί η ζήτηση εξαρτάται περισσότερο από τα εισοδήματα των εργαζομένων, που δυστυχώς δεν έχουν ακόμα ανακάμψει. Μια σειρά δεικτών, όμως, παραπέμπουν σε “γύρισμα” τομέων της οικονομίας, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές, για τις οποίες τα στοιχεία του 11μηνου καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ. Οι θετικές αυτές επιδόσεις σύντομα θα επηρεάσουν θετικά το σύνολο της οικονομίας, μέσω της αύξησης της απασχόλησης και, άρα, των εισοδημάτων των καταναλωτών. Θα εισέλθουμε, έτσι, σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου η ανάκαμψη των εισοδημάτων θα οδηγεί σε τόνωση της ζήτησης και, άρα, περαιτέρω ενίσχυση εισοδημάτων και απασχόλησης» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα, επισήμανε τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το Αναπτυξιακό Ταμείο, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, τις θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την τόνωση του ανταγωνισμού, που έχουν, όπως είπε, κοινό χαρακτηριστικό την ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη βελτίωση των όρων πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τη διευκόλυνση της επαφής με δημόσιες υπηρεσίες.

Ο υπουργός τόνισε, τέλος ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπέδωση του κλίματος σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι πολιτική σταθερότητα υπάρχει, μετά τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στο τραπεζικό σύστημα η σταθερότητα επιτυγχάνεται με την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και στην οικονομία τη σταθερότητα εγγυάται η ταξική μεροληψία που καθορίζει τις επιλογές μας, προτάσσοντας τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι περισσότερες περικοπές Οκτωβρίου εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ λόγω τεχνητής νοημοσύνης και περικοπών δαπανών
Οι αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσαν 153.074 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οφείλονται στους τομείς της τεχνολογίας και της αποθήκευσης
Xρηματοοικονομικά γραφήματα
Βρετανία: «Χιλιομετρικό φόρο» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συζητά η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.)
Ηλεκτρικά οχήματα
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων να συμβαδίσει με την επενδυτική έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι η επενδυτική έκρηξη των τελευταίων χρόνων στη βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργεί την ανάγκη αξιοποίησης όλων των απαραίτητων δικτυακών υποδομών ώστε να εξυπηρετούνται οι πελάτες υψηλού φορτίου
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης
Πιερρακάκης: Κλειδί για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες
Η εικόνα αυτή αδικεί τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση παρέλαβε τα ΕΛΤΑ στην πέμπτη θέση της αγοράς ταχυμεταφορών και τα ανέβασε στη δεύτερη, είπε ο ΥΠΟΙΚ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Παπασταύρου: Γιατί πήγαμε πρώτα σε Τέξας και Χιούστον για τις γεωτρήσεις
«Εδώ και δεκαετίες δεν το χουμε κάνει πράξη στους υδρογονάνθρακες, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει. Σε δύο χρόνια θα ξέρουμε αν έχουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα», υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου