Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣτΕ: Ανοίγουν όλοι οι λογαριασμοί ακόμα και 10 χρόνια πίσω!

ΣτΕ: Ανοίγουν όλοι οι λογαριασμοί ακόμα και 10 χρόνια πίσω!

Κανένας λογαριασμός δεν μπορεί να μείνει ανέλεγκτος σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η οποια μεν δεν έχει καθαρογραφεί, ωστόσο, μόλις συμβεί αυτό αναμένεται να γίνει κοσμογονία.

Η απόφαση του ΣτΕ δίνει το «πράσινο φως» για διευρυμένους φορολογικούς ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε βάθος χρόνου που σημαίνει ότι αν συντρέχει λόγος οι έλεγχοι θα πάνε ακόμα και πέρα από τα 10 χρόνια. Οι έλεγχοι αφορούν 1.270.000 ΑΦΜ αλλά και όλες τις λίστες που είναι στο στόχαστρο. Οι αρμόδιοι θα κάνουν επιλογή από τις υποθέσεις και έτσι ο φόβος να σταματήσει ο έλεγχος που αφορούσε μεταβιβάσεις χρημάτων ή και εμβάσματα δεν υπάρχει πλέον.

Οι έλεγχοι στόχο έχουν να διαπιστώσουν εάν το περιεχόμενό των λογαριασμών αντιστοιχεί στα δηλωθέντα εισοδήματα. Δηλαδή, αν διαπιστώνεται ότι ένας τραπεζικός λογαριαμσός περιέχει ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε η χρηματική διαφορά που θα προκύπτει μπορεί να θεωρηθεί ως προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή η αιτία.

Τα ποσά αυτά θα φορολογούνται και αυτό θα ισχύει και για εισοδήματα πριν από το 2010.

Το τρανταχτό παράδειγμα:

Οι αρχές βρήκαν το καλοκαίρι του 2014 ιδιώτη ο οποίος είχε κάνει εμβάσματα την διετία 2009-2011 περίπου 2,8 εκατ. ευρώ προς το εξωτερικό. Μετά από έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) διαπίστωσε ότι εκείνες τις δυο χρονιές είχε δηλώσει πολύ μικρό ή και καθόλου εισόδημα. Εκρινε επίσης ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιολογούσε τα σχετικά ποσά και θεωρώντας τα ως προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη αιτία τουε πέβαλλε εξοντωτικούς φόρους για κάθε ελεγχόμενο έτος. Έτσι για το 2010 πλήρωσε 163.000 ευρώ και το 2011 2,5 εκατομμύρια!

Ο φορολογούμενος είπε ότι το ποσό προέκυψε από πώληση ακινήτου της μητέρας του και ότι το ποσό μεταφέρθηκε σταδιακά και για λόγους ασφάλειας σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας. Οι φορολογικές αρχές δεν δέχθηκαν τον ισχυρισμό του και έτσι εκείνος προσέφυγε στην δικαιοσύνη. Παρά το γεγονός ότι το το Διοικητικό Εφετείο τον δικαίωσε, το ΣτΕ κάνοντας δεκτή την αναίρεση των φορολογικών αρχών ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση κρίνοντας συνταγματική και άρα επιτρεπόμενη την αναδρομική ισχύ του νόμου. Έτσι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα επανελεγχθεί και η υπόθεσή του θα ποτελέσει οδηγό και για άλλους…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε