Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Στεγαστικά δάνεια για νέους με επιτόκιο 1% – Τα κριτήρια

Στεγαστικά δάνεια για νέους με επιτόκιο 1% – Τα κριτήρια

«Σπίτι μου» ονομάζεται το πρόγραμμα για φθηνή στέγη που θα παρουσιάσουν σήμερα (15.09.2022) οι υπουργοί Εργασίας, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Επικρατείας, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ. Από το 2023 έρχονται τα φθηνά στεγαστικά δάνεια

Το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια για 25.000 νέους και ζευγάρια έως 39 ετών θα έχουν επιτόκιο 1%. Όλες οι λεπτομέρειες για το «Σπίτι μου» θα παρουσιαστούν σήμερα από τους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια αυτά θα είναι περίπου στο 1%, ενώ η δόση εκτιμάται πως θα φτάνει στα 275 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας σε 10.000 νέους, με έμφαση τα ζευγάρια, θα δοθούν από τον Ιανουάριο του 2023. Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με εκείνα για το επίδομα θέρμανσης. 

Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει δέσμη μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για περισσότερους από 100.000 ωφελουμένους. Σε πρώτη φάση, όπως δήλωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, θα δοθούν και άμεσα τα 500 εκατ. ευρώ.

«Τα 375 εκατομμύρια θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, ενώ οι τράπεζες θα βάλουν το 25%», είπε. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τράπεζες θα κάνουν και την επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ το επιτόκιο, επειδή το 75% του δανείου θα είναι άτοκο, θα είναι κοντά στο 1%. «Πρόκειται για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια, αφού αν πάρει κάποιος δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι μόλις 275 ευρώ», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ΕΡΤ3.

Πέρα από το πρόγραμμα για φθηνή δανειοδότηση για την αγορά σπιτιού, υπάρχουν κι άλλα προγράμματα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν ΔΕΘ.  

Αύξηση στα 1.500 ευρώ ετησίως του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Το κόστος ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και αφορά 50.000 φοιτητές.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για 40.000 νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιπλέον επιχορήγησης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (350 εκατ. ευρώ).

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές (50 εκατ. ευρώ)

Δημιουργία φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ (για 8.150 δικαιούχους και κόστος 540 εκατ. ευρώ).

Θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το Δημόσιο θα παρέχει σε ιδιώτες κατασκευαστές ακίνητα, στα οποία θα πρέπει να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Από αυτά, τα μισά θα πρέπει να τα μισθώνουν σε δικαιούχους της ΔΥΠΑ με χαμηλά ενοίκια. Τα υπόλοιπα θα τα αξιοποιούν εμπορικά. Αφορά 10.000 πολίτες, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.

Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία 2». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα και θα τα διαθέτει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε 1.000-2.500 ευάλωτους δικαιούχους.

Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας «χρυσής βίζας» στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις