Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS από 1η Ιανουαρίου 2024

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS από 1η Ιανουαρίου 2024

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής και μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα δάνεια που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, δίνει η κυβέρνηση. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής IRIS.

Με την επέκταση των συναλλαγών που υλοποιούνται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών. Έτσι επεκτείνονται οι συναλλαγές που διεκπεραιώνονται χωρίς προμήθεια ενώ διευκολύνεται και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αφού οι συναλλαγές μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού θα καταγράφονται.

Οι χρήστες του IRIS Payments έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, με περίπου 65.000 – 70.000 χρήστες να προστίθενται στην υπηρεσία κάθε μήνα. Πώς δουλεύει, όμως, το σύστημα πληρωμών IRIS που θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας από το νέο έτος;

Οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους. Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό της επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500 ευρώ και η μεταφορά των χρημάτων γίνεται χωρίς καμία χρέωση.

Πέρα από τις συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο, η υπηρεσία IRIS προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πληρωμής αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζας του καταναλωτή. Αυτός, επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments ως τρόπο πληρωμής, επιλέγει «Δημιουργία QR Code» για να σκανάρει το QR από το mobile banking του ή επιλέγει την τράπεζά του και αυτόματα μεταφέρεται στο ασφαλές περιβάλλον του e-banking της τράπεζας. Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της τράπεζας και μετά την ασφαλή σύνδεσή του, ο καταναλωτής ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες της πληρωμής και δίνοντας την έγκρισή του πραγματοποιεί την πληρωμή με μεταφορά πίστωσης από τον τραπεζικό λογαριασμό του. Η επιχείρηση λαμβάνει την σχετική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο και ο καταναλωτής μεταφέρεται άμεσα στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ελέγχει την παραγγελία του.

Οι επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες μπορούν μέσω του IRIS να εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Το IRIS Payments συνιστά επίσης έναν καινοτόμο τρόπο είσπραξης για Φορείς του Δημοσίου με ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων. Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-Banking ή του mobile banking. Η συναλλαγή ξεκινά και ολοκληρώνεται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του Φορέα του Δημοσίου. Ο πελάτης έχει τον έλεγχο της πληρωμής στο web ή mobile banking του Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών της επιλογής του, όπου χρεώνεται ο λογαριασμός του. Τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων καταλήγουν ως πίστωση στον ΙΒΑΝ που τηρεί ο Φορέας του Δημοσίου στον συνεργαζόμενο Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών. Η ενημέρωση για την είσπραξη γίνεται άμεσα. Εναλλακτικά, για την εκτέλεση της πληρωμής προσφέρεται η δυνατότητα σάρωσης κωδικού QR.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις