Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην αντεπίθεση ο Θ. Κιτσάκος για τα χρέη Λαυρεντιάδη: “Όλοι στην κυβέρνηση ήξεραν”

Στην αντεπίθεση ο Θ. Κιτσάκος για τα χρέη Λαυρεντιάδη: “Όλοι στην κυβέρνηση  ήξεραν”
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ό,τι έγινε στην ΔΕΠΑ σε σχέση με τα χρέη της ΕΛΦΕ (πρώην Βιομηχανία Φωσφορούχων Λιπασμάτων, συμφερόντων – τότε – του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, ήταν σε πλήρη γνώση των υπουργών της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Κιτσάκος. Να σημειωθεί ότι εναντίον του τελευταίου έχει ασκηθεί δίωξη για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως σημείωσε ο Θ. Κιτσάκος, επί των ημερών του δεν αυξήθηκαν στο ελάχιστο τα χρέη της ΕΛΦΕ προς την ΔΕΠΑ, το αντίθετο μάλιστα όλα τα τιμολόγια πώλησης εισπράχθηκαν πλήρως και επιπλέον ποσά 8-9 εκατ. ευρώ από παλιά χρέη.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ όλες οι κινήσεις του σχετικά με το θέμα ήταν σε πλήρη γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας, αλλά και άλλων στελεχών της κυβέρνησης που είχαν εμπλακεί στη διαχείρισή του, όπως ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Γ. Δραγασάκης, η Θ. Τζάκρη κ.λπ. και του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα. Στο θέμα παρενέβη και η ΝΔ τονίζοντας ότι «οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος».

Στο στόχαστρο μάλιστα του Θ. Κιτσάκου βρέθηκαν οι παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών στο έργο του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξε «μνημειώδης παρεμβατισμός» στη λειτουργία της ΔΕΠΑ αλλά και των άλλων ΔΕΚΟ.

Όσον αφορά το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων, ανέφερε συγκεκριμένα ότι η οφειλή της ΕΛΦΑ (πρώην ΒΛΦ) ανέρχονταν στα 108 εκατ. ήδη από το 2008 όταν η ΔΕΠΑ αναγκάσθηκε  να εισέλθει στην  μετοχική σύνθεση της  ΒΦΛ μαζί με τις  πιστώτριες  τράπεζες. Μετά  την πώληση της ΒΦΛ στον Όμιλο Λαυρεντιάδη  τον Σεπτέμβριο του 2009 παρέμεινε  οφειλή περί τα 55 εκατ. ευρώ,  η οποία έβαινε μειούμενη στα  42 εκατ. ευρώ  την 01/01/2011. Από τότε όμως και έως την ανάληψη  των καθηκόντων  της διοίκησης Κιτσάκου  την  01/12/2015  η οφειλή είχε εκτιναχθεί στα 90 εκατ. ευρώ περίπου.

Είπε ακόμα ότι η πολιτική γραμμή της κυβέρνησης ήταν να μην σταματήσει η ΔΕΠΑ να δίνει αέριο στην ΕΛΦΕ για να μην σταματήσει να λειτουργεί το εργοστάσιο, γραμμή με την οποία συμφωνούσε και ο ίδιος δεδομένου του συσσωρευμένου χρέους, της ρήτρας take or pay με την οποία επαπειλείτο η ΔΕΠΑ, την υπερδεσπόζουσα θέση της ΔΕΠΑ στην αγορά αερίου που δημιουργούσε νομική δυσκολία στο να σταματήσει την παροχή αερίου, αλλά και τη σημασία των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο και τις συνδεδεμένες δραστηριότητες, όσο και της ανάγκης του αγροτικού κόσμου να προμηθεύεται λιπάσματα.

Όσον αφορά την προοπτική διαγραφής των χρεών της ΕΛΦΕ μέσω απόκτησης από τη ΔΕΠΑ της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, ανέφερε ότι εξετάστηκε με τη βοήθεια συμβούλων και το συμπέρασμα ήταν ότι πράγματι θα ήταν επωφελής για τη ΔΕΠΑ. Παρόλα αυτά σταμάτησε να εξετάζεται το σενάριο από τη στιγμή που ενημερώθηκε ότι τα ακίνητα ήταν δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του κ. Νικολούδη.

Για το θέμα αυτό μάλιστα απέδωσε ευθύνες στις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ και ειδικά στη νομική υπηρεσία για το γεγονός ότι δεν αντιλήφθηκαν νωρίς τη δέσμευση αυτή και πάντως δεν ενημέρωσαν τη διοίκηση.

Ο Θ. Κιτσάκος επανέλαβε ότι από τη διοίκησή του είχαν γίνει όλες οι εφικτές νομικές κινήσεις, όπως αγωγή για τα «μη καλυμμένα» 86,6 εκατ. ευρώ, διαταγές πληρωμής για τις απλήρωτες συναλλαγματικές, καθώς και δέσμη  νομικών ενεργειών  ποινικού χαρακτήρα οι  οποίες κατέληξαν  στην υποβολή  σχετικής μήνυσης  κατά στελεχών της  ΕΛΦΕ, η  οποία  κατατέθηκε  από τη νέα  διοίκηση της ΔΕΠΑ λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή  του.

Σχολίασε μάλιστα ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ θα μπορούσε πιθανόν να προχωρήσει περαιτέρω σε «αναγκαστική διαχείριση» της ΕΛΦΕ, αφού υπήρχε ήδη η βάση για ένα τέτοιο μέτρο.

Ο πρώην Διευθύνων της ΔΕΠΑ απέδωσε την αποπομπή του σε στελέχη του ΥΠΕΝ και της ΔΕΠΑ (εξαιρώντας τον υπουργό κ. Σταθάκη) που τον υπονόμευσαν και τον στοχοποίησαν, εκτιμώντας ότι οι πραγματικοί λόγοι σχετίζονταν με την πολιτική του για το μέλλον της επιχείρησης («ήθελα μια μεγάλη ΔΕΠΑ που θα μπεί στο χρηματιστήριο») και την ενεργειακή διπλωματία που ασκούσε μέσω των μεγάλων projects στα οποία συμμετείχε η επιχείρηση.

Τέλος ο κ. Κιτσάκος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο deal με την Shell θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συμφωνία, καθώς η Shell ήταν αυτή που ήθελε να αποεπενδύσει από την Ελλάδα και η εξαγορά της ΕΔΑ Αττικής δεν αποτελούσε κάποια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Ανέφερε μάλιστα ότι το τίμημα (πολλαπλασιαστής 7,5 στα κέρδη EBITDA) θεωρείται μεγάλο και θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας χαμηλότερος πολλαπλασιαστής, συν κάποιο discount, ενώ αναφέρθηκε επικριτικά και για το γεγονός ότι στη σύμβαση έχει περιληφθεί όρος για τόκους που πληρώνει η ΔΕΠΑ στη Shell για όσο διάστημα καθυστερεί η τελική αγοραπωλησία.

Σπυράκη: «Η ΝΔ ζητά απαντήσεις»

Απαντήσεις από τους υπουργούς τους οποίους εμπλέκει ο Θ. Κιτσάκος ζητά η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

«Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την εκτόξευση των χρεών της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFE στη ΔΕΠΑ και την απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρεών, δηλώνει δημόσια ότι το θέμα ήταν σε πλήρη γνώση

των πρώην και νυν υπουργών Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη
του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη
του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη
του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα
και της τότε υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη

Ο κ. Κιτσάκος κατονομάζει έξι στελέχη της κυβέρνησης και τους εμπλέκει σε ένα πρωτοφανές  σκάνδαλο  από το οποίο προκύπτει τεράστια ζημιά για το Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες.

Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί; Γνώριζαν ή όχι τις ενέργειες τους στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που οι ίδιοι διόρισαν; Συμφώνησαν ή όχι με τις ενέργειες του εκλεκτού τους;», αναφέρει η Μαρία Σπυράκη.

Δείτε τη δήλωσή της

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις