Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, όπου η Ελλάδα για άλλη μία φορά βρέθηκε στο επίκεντρο, με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγ να αποκαλύπτει πως του δόθηκε εντολή από τους υπουργούς Οικονομικών να παρουσιάσει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθάρισε πως οι εργασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το συντομότερο ώστε να συζητηθούν στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Τόνισε δε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πως υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για το ελληνικό χρέος, υπογραμμίζοντας κάτι με μεγάλη σημασία “εάν αυτό κριθεί απαραίτητο”, αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο να μην κριθεί τελικά απαραίτητο.

“Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα , προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε