Κυριακή, 3 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 η οικονομική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 η οικονομική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία
Φωτογραφία-Reuters

Η δυναμική της βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία έχει επιβαρυνθεί, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW, Κίελο).

Η βοήθεια προς την Ουκρανία από τη Δύση έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2023 – μειωμένη κατά σχεδόν 90% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Η Ουκρανία εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από μια βασική ομάδα υποστηρικτών, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες συνεχίζουν να υπόσχονται και να παραδίδουν τόσο οικονομική στήριξη όσο και βασικά όπλα, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι προοπτικές είναι αβέβαιες, καθώς η μεγαλύτερη εκκρεμής υπόσχεση βοήθειας -αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και οι υποσχέσεις από τις ΗΠΑ μειώνονται.

Αυτά είναι τα ευρήματα της τελευταίας επικαιροποίησης του προγράμματος παρακολούθησης της στήριξης της Ουκρανίας, το οποίο καλύπτει πλέον τις υποσχέσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Κατά την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2023, σημειώθηκε σημαντική μείωση των δεσμεύσεων στήριξης σε ετήσια βάση. Η συνολική αξία των νέων πακέτων ανήλθε σε μόλις 2,11 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 87% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και το χαμηλότερο ποσό από τον Ιανουάριο του 2022.

Από τους 42 δωρητές που καταγράφηκαν, μόνο 20 έχουν υποσχεθεί νέα πακέτα βοήθειας τους τελευταίους τρεις μήνες, το χαμηλότερο ποσοστό ενεργών δωρητών από την έναρξη του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επίσης δώσει ελάχιστες νέες υποσχέσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις