Μόνο με την ΕΕ (σ.σ. και όχι μεμονωμένα με κάθε μέλος της χωριστά) μπορούν να διαπραγματευθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε (απευθυνόμενος στον Τραμπ) σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα Παρασκευή (9.5.2025) κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες μετά την εκλογή του ως καγκελάριος στο Βερολίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι συνεχάρη τον Τραμπ για την πρόσφατη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το πρώην κράτος μέλος της ΕΕ, τη Βρετανία, ενώ στάθηκε ενάντια σε μεμονωμένες, «παράλληλες» εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με χώρες – μέλη της ΕΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αλλά του εξήγησα ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό με άλλα ευρωπαϊκά έθνη που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι μπορούμε και θέλουμε να ενεργούμε μόνο ενωμένοι σε εμπορικά θέματα», δήλωσε ο Μερτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Ο Μερτς είπε ότι είχε την εντύπωση ότι ο Τραμπ είχε κατανοήσει και αποδεχθεί αυτό το γεγονός κατά την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία αργά χθες Πέμπτη (8.5.2025). «Του είπα ότι από τη δική μου άποψη δεν είναι καλή ιδέα να κλιμακώσουμε αυτή την εμπορική διαμάχη», δήλωσε ο Μερτς. «Η ισχυρή μου πεποίθηση είναι – οι μηδενικοί δασμοί θα ήταν το καλύτερο».
Αργότερα, ο Μερτς θα συναντηθεί επίσης με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Ο 69χρονος Μερτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα διαδραματίσει και πάλι πιο ενεργό ρόλο εντός της ΕΕ και θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της. Ο Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο την ΕΕ στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς του να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο και έχει προσφερθεί να διαπραγματευτεί με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μετά την ανακοίνωση απότομων αυξήσεων των δασμών στις αρχές Απριλίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μείωση ορισμένων από τους δασμούς του Τραμπ, οι προσπάθειες για την αποτροπή της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο μέχρι στιγμής στην ΕΕ. Η ΕΕ σχεδιάζει να πλήξει με πρόσθετες εισφορές προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ (108 δισ. δολαρίων), εάν οι εν εξελίξει εμπορικές συνομιλίες με την ομάδα του Τραμπ δεν καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Τα προτεινόμενα μέτρα αντιποίνων θα στοχεύουν βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing των αυτοκινήτων αμερικανικής κατασκευής και του μπέρμπον, το οποίο είχε αρχικά αφαιρεθεί από προηγούμενο κατάλογο. Η νέα πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς έως τις 10 Ιουνίου και ενδέχεται να αλλάξει πριν οριστικοποιηθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ που χειρίζεται εμπορικά θέματα, ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα και εξακολουθεί να επιδιώκει να βρει μια φιλική λύση στην πίεση του Τραμπ για τους δασμούς.
Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αναμένεται να παρουσιάσουν στην Ουάσινγκτον ένα μενού επιλογών -συμπεριλαμβανομένων ιδεών για τη μείωση των εμπορικών και μη δασμολογικών φραγμών και την ενίσχυση των επενδύσεων στην Αμερική- που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επίσημες προτάσεις.
Όχι στον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό
Ο Μερτς αντέκρουσε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, ο οποίος έχει τεθεί ως ένας τρόπος για τα κράτη μέλη της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες υπό το πρίσμα των σφιχτών εθνικών προϋπολογισμών.
«Δεν θα αλλάξω τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τις δυνατότητες δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό πρέπει να παραμείνει εξαίρεση», δήλωσε ο Μερτς στους δημοσιογράφους. «Υπήρξαν εξαιρέσεις στο παρελθόν, αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να βρεθούμε αντιμέτωποι με κρίσεις και δύσκολες καταστάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως μόνιμη δικαιολογία για πρόσθετο ευρωπαϊκό χρέος».
Ο Μερτς δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό θα συνεχιστούν και ότι οι απόψεις αποκλίνουν επί του θέματος, προσθέτοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα στο θέμα του χρέους.
Ο Mερτς προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση του βάρους του εθνικού χρέους σε πολλά μέρη του κόσμου. «Ανησυχώ ήδη για το συνεχώς αυξανόμενο εθνικό χρέος σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, για παράδειγμα», δήλωσε ο ηγέτης του CDU την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
«Ήδη αναρωτιέμαι πόσο καιρό θα είναι δυνατόν να αναχρηματοδοτηθεί όχι μόνο το ίδιο το χρέος, αλλά και οι τόκοι. Δεν μπορούμε να χρεωνόμαστε επ’ αόριστον», προειδοποίησε.
Ο Mερτς θέλει να καταργήσει τον νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού
Ο Mερτς παρουσίασε μία από αυτές τις νέες ιδέες την Παρασκευή. Καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταργήσουν την ευρωπαϊκή οδηγία για την αλυσίδα εφοδιασμού. «Θα καταργήσουμε τον εθνικό νόμο στη Γερμανία. Περιμένω επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά μας και να καταργήσει πραγματικά αυτή την οδηγία», δήλωσε ο πολιτικός του CDU σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μειώσει συστηματικά τη γραφειοκρατία. Η γερμανική κυβέρνηση θα το υποστηρίξει αυτό. «Θα υποβάλουμε επίσης προτάσεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Mερτς.
Εκτός από την αναβολή της νομοθεσίας, το επόμενο λογικό βήμα θα ήταν η πλήρης κατάργηση ορισμένων ευρωπαϊκών κανόνων. Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Εφοδιαστική Αλυσίδα ψηφίστηκε μόλις πέρυσι.
Στόχος της είναι η ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Οι μεγάλες εταιρείες πρόκειται να λογοδοτήσουν εάν επωφελούνται από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η παιδική ή η καταναγκαστική εργασία. Οι πρώτες διατάξεις της οδηγίας πρόκειται να εφαρμοστούν το 2028.
Ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος και εκπρόσωπος των Πρασίνων για την Ευρώπη, Sven Giegold, θεωρεί ότι το αίτημα του Mερτς έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία συνασπισμού. «Ο επιβλητικός τόνος του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ανησυχητικός», δήλωσε ο Giegold.
Στη σελίδα 60 της συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ του SPD και της CDU – CSU αναφέρεται ότι ο γερμανικός νόμος για την αλυσίδα εφοδιασμού θα αντικατασταθεί από έναν νόμο για τη διεθνή εταιρική ευθύνη «που θα εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία για την αλυσίδα εφοδιασμού (CSDDD) με ελάχιστη γραφειοκρατία και με τρόπο φιλικό προς την εφαρμογή».