Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Στουρνάρας κατά ΔΝΤ: Δεν τους έχουμε ανάγκη, ας φύγουν

Στουρνάρας κατά ΔΝΤ: Δεν τους έχουμε ανάγκη, ας φύγουν

“Μήνυμα” προς το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θέλησε να στείλεις ο Γιάννης Στουρνάρας, μια ημέρα πριν την έναρξη του “τρίτου γύρου” της αξιολόγησης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως εάν το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το πρόγραμμα, δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα για την χώρα γιατί δεν το χρειάζεται.

“Αν θέλει το ΔΝΤ να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια” ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

Η δήλωση αυτή εκτιμάται ότι έγινε καθώς ο Πολ Τόμσεν μεθοδεύει να ανοίξει “θέμα τραπεζών” ζητώντας να γίνει εκ νέου έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κάτι που έγινε στο τέλος του 2015 προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικοί “κύκλους”, κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της οικονομίας, και αυτό για τους εξής λόγους:

1) Θα χαλάσει το κλίμα σταθεροποίησης που έχει διαμορφωθεί.

2) Θα ανακόψει τις εισροές καταθέσεων που άρχισαν να σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

3) Θα δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των δανείων.

4) Θα ανακόψει την πορεία των τραπεζών προς τις αγορές.

5) Θα δώσει ξανά αρνητικό σήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ότι “εδώ κάτι συμβαίνει”.

Πλέον όλοι θεωρούν ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι αντιπαραγωγικός, εκτός κι αν τα στελέχη του θέλουν να δημιουργήσουν άλλοθι να φύγουν από το ελληνικό πρόγραμμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις