Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Συμφέρει ή όχι ο χωρισμός για … τα μάτια της εφορίας;

Συμφέρει ή όχι ο χωρισμός για … τα μάτια της εφορίας;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι οι σύζυγοι μπορούν εφόσον το θέλουν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νομοθετική διάταξη η οποία θα ανοίγει το δρόμο για την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων.

Ωστόσο αυτό δεν είναι και τόσο απλό για αυτό και οι σύζυγοι θα πρέπει να δουν το κατά πόσο τους συμφέρει να … παραμείνουν μαζί για την εφορία ή να χωρίσουν (φορολογικά). Η έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού μπορεί να αποτελέσει λύτρωση ή και κατάρα.
Σήμερα ο νόμος επιτρέπει την υποβολή χωριστών δηλώσεων για τους στους συζύγους στις εξής τρεις περιπτώσεις:
Αν έχει επέλθει διακοπή της έγγαμης συμβίωση ή λύση του συμβολαίου συμβίωσης.
Αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης
Αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Σε καθεμία από τις ως άνω περιπτώσεις ο υπόχρεος φέρει το βάρος της απόδειξης, ήτοι υποχρεούται να έχει προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και να έχει προχωρήσει στη σχετική μεταβολή των στοιχείων του (διαχωρισμό ΑΦΜ).
Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα
Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα επιτρέπεται οι δύο σύζυγοι να κάνουν ξεχωριστά τις δηλώσεις τους χωρίς προηγούμενη δήλωση στην εφορία ή αν το κρίνουν μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν κοινές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι που σκέφτονται να υποβάλουν το επόμενο έτος ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να το σκεφτούν γιατί το μέτρο αυτό έχει πλεονεκτήματα αλλά τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα.
Τα μειονεκτήματα της υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για τους συζύγους είναι τα εξής:
η υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων συνεπάγεται διπλάσιο κόστος σε χρόνο και αμοιβές φοροτεχνικών για την ορθή συμπλήρωσή τους

οι φορολογούμενοι χάνουν το ευεργέτημα της μεταφοράς εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο, δηλαδή με βάση το οικογενειακό εισόδημα, για την κάλυψη τεκμηρίων. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή η περίπτωση που ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δηλώνει μικρό εισόδημα και η σύζυγος είναι μισθωτή. Λόγω της άθροισης των εισοδημάτων καλύπτονται τα τεκμήρια διαβίωσης (ΙΧ, κατοικία, δίδακτρα παιδιών κλπ) και έτσι δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματος για τον σύζυγο
η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο
Το βασικότερο πλεονέκτημα των ξεχωριστών δηλώσεων είναι ότι όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου αλλά ο άλλος σύζυγος έχει κάποια οφειλή, δεν την χάνουν και δεν συμψηφίζεται με τις τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις