Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφωνία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Συμφωνία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου ενίσχυσε τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς και τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους. Μπορεί να μην συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για την αγορά του πετρελαίου και τις τιμές του “μαύρου” χρυσού.

Πρόκειται για τη συμφωνία ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και τον Σαουδάραβα επίσης υπουργό Ενέργειας Καλίντ αλ-Φαλίχ με στόχο να περιορίσουν την πλεονάζουσα προσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να στηρίξουν τις τιμές.

Οι δύο υπουργοί που συναντήθηκαν στο Πεκίνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το “δρόμο του μεταξιού”, που οργάνωσε η Κίνα, συμφώνησαν να παραταθεί η συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017 και είχε διάρκεια έξι μήνες. Με τη νέα συμφωνία των δύο υπουργών αναμένεται να παραταθεί για άλλους εννέα μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου 2018.

Βεβαίως, για τυπικούς κυρίως λόγους η συμφωνία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 25 Μαΐου, πράγμα που κατά την εκτίμηση των αναλυτών, θα γίνει χωρίς πρόβλημα.

Η συμφωνία, όπως επισημαίνουν, οι ειδικοί της αγοράς πετρελαίου ήταν αναγκαία γιατί οι τιμές του πετρελαίου, είχαν αρχίσει να υποχωρούν ύστερα από την αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών οι οποίες βρίσκονται εκτός ΟΠΕΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από την άνοδο της τιμής του “μαύρου” χρυσού ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αφού πλέον η παραγωγή είναι κερδοφόρα, ενώ με χαμηλές τιμές πετρελαίου κρίνεται ασύμφορη.

Τα στοιχεία που εξέπληξαν ευχάριστα τις αγορές και προκάλεσαν την άνοδο των τιμών ύστερα από τη συμφωνία των υπουργών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη παράταση (περίμεναν 6 μήνες, αλλά τελικά είναι εννεάμηνη), καθώς και η αποφασιστικότητα που αναδύεται από το κοινό ανακοινωθέν, αφού οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να εδραιώσουν τη σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, να περιορίσουν τη μεταβλητότητα των τιμών και να διασφαλίσουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Το πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωσή της οι τιμές του “μαύρου χρυσού” ανέβηκαν κατά 3%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε