Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν κυβέρνηση – κουαρτέτο – Φεύγουν για να… επιστρέψουν οι “Θεσμοί”

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τα είπαν, συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Απρίλιο, το πιθανότερο στις 2 Απριλίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν αύριο Κυριακή (20.03.2016) από την Αθήνα και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το πιθανότερο είναι πως θα επιστρέψουν τη δεύτερη μέτρα του Απριλίου.

Οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου το Χίλτον για ένα ακόμη ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ένα ακόμη μέρος της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση που απέβη άκαρπο, με τις δυο πλευράς να συμφωνούν ότι διαφωνούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φύγουν από την Αθήνα αύριο Κυριακή (20.03.2016) αφού όμως κάνουν μια ακόμη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, αυτή τη φορά για τις συντάξεις. Το “κουαρτέτο” ή τρόικα ή Θεσμοί αποχωρεί εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών (την άλλη Κυριακή) και σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα επιστρέψει πιθανότατα στις 2 Απριλίου, αφού όλα τα “καυτά” ζητήματα, φορολογικό, ασφαλιστικό και δημοσιονομικό κενό, παραμένουν ανοιχτά.

Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

“Ό,τι είχαμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό, το δώσαμε. Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί πλήρως, είναι συγκρεκριμένες και περιμένουμε. Αν το ασφαλιστικο δεν συνδεόταν με το φορολογικό, θα είχαμε τελειώσει” δήλωσε πριν τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Κατά την έξοδό του δε, επέμεινε ότι η κόκκινη γραμμή για τις κύριες συντάξεις δεν θα παραβιαστεί και ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης.

“Δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη” είπε και διέψευσε τα όσα ακούγονται για εθνική σύνταξη 288€ για την 15ετία. Την Κυριακή, οι δυο πλευρές θα συζητήσουν το συνταξιοδοτικό αλλά κανείς δεν περιμένει να υπάρξει συμφωνία. “Δεν πάμε να το κλείσουμε” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, παραμένουν οι διαφωνίες με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Το δεύτερο άλλωστε να είναι αυτό που θα καθορίσει το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε