Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συντάξεις: Άθλια παιχνίδια από κυβέρνηση και δανειστές

συντάξεις

Σε λιγότερο από έξι μήνες η κυβέρνηση θα κληθεί, τουλάχιστον με βάση τα όσο έχει υπογράψει και ψηφίσει, να κόψει συντάξεις για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα έχει στηθεί ένα τουλάχιστον ανήθικο πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές. Την μία ημέρα έρχεται στην Αθήνα το ΔΝΤ και κόβει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου και την επόμενη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Π. Μοσκοβισί, ανοίγει παράθυρο για ακύρωση του μέτρου. Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ισχύσει το μέτρο ή στην καλύτερη περίπτωση πως είναι υπό διαπραγμάτευση.
Το να πει κάποιος με σιγουριά τι θα συμβεί είναι μάλλον ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από σοβαρά στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ δηλώνουν πως εξαιρετικά δύσκολα θα υπάρξει αναστολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, διότι με τον τρόπο αυτό θα σταλεί ένα λάθος μήνυμα στις αγορές, σε μία περίοδο που χρειάζεται η χώρα έναν καλό βαθμός από αυτές στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ο Π. Μοσκοβισί ήθελε χθες να περάσει ένα μήνυμα από την Αθήνα αισιοδοξίας και να δείξει την στήριξή της στην κυβέρνηση, ωστόσο πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι σε αυτό που πρέπει να μείνουμε περισσότερο είναι οι ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», που είπε ο Π. Μοσκοβισί και όχι το παράθυρο που έδειξε να ανοίγει για αναστολή παράταση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις