Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Συντάξεις: Γλιτώνουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όσοι πήραν αναδρομικά τον Δεκέμβριο!

αναδρομικά

Τι προβλέπει η ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα για τα αναδρομικά και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Τη… γλιτώνουν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων.
Θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% πάντως.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη καταθέσει φορολογική δήλωση.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Δεν θα πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όσοι πήραν τα αναδρομικά τον περασμένο Δεκέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

Η φορολόγηση εξαντλείται στην αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% και με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή απαλλάσσονται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επειδή, η απαλλαγή αυτή ψηφίστηκε μετά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προσυμπλήρωση διαφόρων κατηγοριών εισοδημάτων στους κωδικούς των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων να προχωρήσουν αυτές τις ημέρες στις σχετικές διορθώσεις έτσι ώστε τα ποσά των αναδρομικών να εμφανίζονται πλέον προσυμπληρωμένα στους κωδικούς στους οποίους αναγράφονται ποσά εισοδημάτων χωρίς την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβάλλονται φέτος ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2018, τα συγκεκριμένα ποσά θα πάψουν είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 όπου περιλαμβάνονται τα αυτοτελώς φορολογηθέντα και υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης εισοδήματα. Οι υπηρεσίες θα τα προσυμπληρώσουν στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6, στους οποίους περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Τροποποιητική δήλωση

Όσοι φορολογούμενοι-δικαιούχοι των αναδρομικών υπέβαλαν ήδη στο σύστημα TAXIS τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με τα ποσά των αναδρομικών προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 χρεώθηκαν ήδη γι’ αυτά με ειδική εισφορά αλληλεγγύης! Προκειμένου να απαλλαγούν από την μη νόμιμη αυτή χρέωση θα πρέπει, εντός ολίγων ημερών που θα πραγματοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. οι διορθώσεις στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στο σύστημα ΤΑΧΙnet. Με την υποβολή των δηλώσεων αυτών, στις οποίες τα ποσά των αναδρομικών θα είναι πλέον προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 617-619 του πίνακα 6, οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν γι’ αυτά από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Δηλαδή τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν με την υποβολή των τροποποιητικών αυτών δηλώσεων θα αναγράφουν είτε μικρότερο ποσό φόρου λόγω της διαγραφής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στα αναδρομικά, είτε μεγαλύτερα ποσά επιστροφής φόρου κατά το ποσό της εισφοράς που επιβλήθηκε στα αναδρομικά. Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβολή προστίμου στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα για οποιονδήποτε λόγο δεν επιβαρύνονται με κανένα πρόστιμο αφού ουσιαστικά αντικαθιστούν αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις δηλαδή προσλαμβάνουν την ιδιότητα αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων.

Όσοι δικαιούχοι των αναδρομικών δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν τα ποσά των αναδρομικών προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωρίς επιβαρύνσεις με ειδική εισφορά για τα ποσά αυτά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις