Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συντάξεις: Η… σαλαμοποίηση και τα άλλα σενάρια – Τώρα σκέφτονται και το πλαφόν στις μειώσεις

Συντάξεις: Η… σαλαμοποίηση και τα άλλα σενάρια – Τώρα σκέφτονται και το πλαφόν στις μειώσεις

– Το σχέδιο να γίνει σταδιακή μείωση στις συντάξεις
– Σενάριο ακόμη και για πλαφόν στις μειώσεις με βάση το ποσό
– Απίστευτο παρασκήνιο και παζάρια με το βλέμμα στις κάλπες

Το θέμα περικοπής ή μη των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2018, φαίνεται ότι θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην πολιτική ατζέντα μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Νοεμβρίου – για δύο μήνες ακόμη δηλαδή – οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση χθες ναι μεν έθεσε επισήμως το θέμα στο τραπέζι, αλλά δεν έλαβε, όπως ήταν και αναμενόμενο καμία απολύτως απάντηση. Εξάλλου οι ελεγκτές της τρόικας δεν είναι αυτοί που θα αποφασίσουν εάν το μέτρο θα παρθεί πίσω ή θα ισχύσει τελικά. Το μόνο που μπορούν να κάνουν και θα το κάνουν είναι την τεχνική προσομοίωση, εάν βγαίνει οικονομικά η άσκηση, στην μία και στην άλλη περίπτωση.

Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Eurogroup.

Μέχρι εκείνη την στιγμή το παρασκήνιο και τα μπρος πίσω, θα κυριαρχούν. Χθες για για παράδειγμα, ο γνωστός κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την συνάντηση που είχε με την τρόικα, έκανε μία άτυπη ενημέρωση και έδωσε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς. Η πλευρά των δανειστών, η οποία όπως έχουμε σημειώσει, δεν έχει κοινή στάση και θέση, δεν άφησε να διαρρεύσει κάτι ούτε επισήμως, ούτε και ατύπως.

Τι μας είπε χθες ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών;

Το θέμα αναστολής του μέτρου μείωσης των συντάξεων, τέθηκε επισήμως.
Η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις στη ελληνική θέση, ότι η μείωση των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων και εάν υπάρξει αναστολή, τότε αυτή θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση αλλαγής του μέτρου, τότε τα αντίμετρα θα μπορούσαν να επιμεριστούν στο διάστημα 2019 – 2022.

Η τρόικα

Από την πλευρά των δανειστών ουδείς πήρε θέση, αλλά κύκλοι προσκείμενοι σε αυτούς που βρίσκονται στην Αθήνα, σημειώνουν ότι δεν υπήρξε χθες καμία διαπραγμάτευση, απλά άκουσαν την ελληνική θέση, χωρίς να διαφωνήσουν αλλά ούτε και να συμφωνήσουν.

Η «βόμβα» ήρθε από τον πρόεδρος της Κομισιόν και δηλωμένο φίλο διαχρονικά της Ελλάδος Ζ.Κ. Γιούνκερ. Όπως δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων «”τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Τα νέα σενάρια

Την ίδια ώρα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Αυτό που δείχνει να παίρνει κεφάλι τις τελευταίες ώρες είναι αυτό της σαλαμοποίησης. Δηλαδή να μην ισχύσει το σύνολό της η προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων, έως και 18%, αλλά να γίνει τμηματικά και σε μεγάλο χρονικό βάθος. Επίσης ένα άλλο σενάριο είναι να μπει κόφτης, δηλαδή να μην μειωθούν συντάξεις κάτω από ένα όριο.

Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη που υπάρχει στο Νόμο, είναι να μειωθούν οι συντάξεις έως και 18%, με βάση τον επανυπολογισμό και χωρίς όριο.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις