Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Συντάξεις: Και τυπικά σήμερα το Eurogroup ανάβει κόκκινο στην περικοπή

Συντάξεις: Και τυπικά σήμερα το Eurogroup ανάβει κόκκινο στην περικοπή

Επικυρώνεται σήμερα και τυπικά στο Eurogroup, το τελευταίο για το 2018, η άρση της εφαρμογής του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων.

Ίσως και σήμερα να μην μάθουμε αν το μέτρο αναστέλλεται, καταργείται ή κάτι άλλο και να περιμένουμε να το μάθουμε όταν και θα έρθει για ψήφιση στην Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Στο Eurogroup το θέμα Ελλάδα δεν είναι ψηλά στην ατζέντα, αφού εκείνο που καίει είναι η Ιταλία. Για την χώρα μας ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί χωρίς καμία απολύτως συζήτηση, ενώ για την μεταμνημονιακή εποχή, ίσως υπάρξει κάποια αναφορά, αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Πιθανό να μία γίνει αναφορά ή σύσταση (αυστηρή ή μη) για το θέμα των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις 16 μεταρρυθμίσεις.
Το σημερινό τελευταίο Eurogroup, η συνεδρίαση θα είναι κομμένη στα δύο. Στο πρώτο μέρος οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών και στο δεύτερο με την προετοιμασία των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις 13-14 Δεκεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς του 2019, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ιταλία. Παράλληλα στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών θα μπουν και άλλες πέντε χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία), των οποίων τα σχέδια του προϋπολογισμού παρουσίαζαν κάποιες αποκλίσεις από τους στόχους. Φυσικά, ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους ευρωπαίους αξιωματούχος δεν είναι άλλος τώρα από την Ιταλία για την οποία η Κομισιόν ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία μη συμμόρφωσης της ιταλικής κυβέρνησης με τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος.
Αν και η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε 16 μεταρρυθμίσεις το κλίμα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προδιαγράφεται φιλικό σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογο του, Τζοβάνι Τρία, που θα είναι στη σύνοδο μάλλον απομονωμένος.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα φύγει από την βελγική πρωτεύουσα με απλές συστάσεις στην βάση των παρατηρήσεων που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συστάσεις ώστε μεταξύ άλλων να προχωρήσουν: η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κ.α. Στην σύνοδο θα μετάσχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.
Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ θα σχολιάσουν από κοινού την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.
Μπορεί η σημερινή συζήτηση για τη χώρα μας να είναι σύντομη αλλά η κουβέντα θα ανοίξει περισσότερο τον Φεβρουάριο, όπου θα πρέπει να αποφασιστεί η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχουν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνη. Η επιστροφή των χρημάτων συνδέεται με την τήρηση από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Όπως είναι γνωστό, οι επιστροφές θα γίνουν σε εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2022, η απόφαση για την εκταμίευση λαμβάνεται από το Εurogroup, ενώ λόγο θα έχουν και εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις