Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συντάξεις: Νοέμβριο οι αποφάσεις για τις μειώσεις

Συντάξεις: Νοέμβριο οι αποφάσεις για τις μειώσεις

– Πριν τις 21 Νοεμβρίου η οριστική απόφαση για τις συντάξεις σε έκτακτο Eurogroup
– Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές
– Το παρασκήνιο και ποιοι πιέζουν για τις περικοπές

Μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε τον Δεκέμβριο προκειμένου να μάθουμε εάν θα περικοπούν τελικά οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν την 21η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του οριστικού προϋπολογισμού στην Βουλή των Ελλήνων.

Η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι μάλλον παρακινδυνευμένη δεδομένου ότι ανάμεσα στους δανειστές υπάρχουν όσοι υποστηρίζουν την ελληνική πλευρά, όσο είναι απέναντι και βέβαια υπάρχουν και οι ουδέτεροι. Στην πρώτη κατηγορία είναι το σύστημα των Βρυξελλών, στην δεύτερη το ΔΝΤ μαζί με τις αγορές και στην τελευταία ΕΚΤ και ESM. Οι τελευταίοι μάλλον θα είναι και αυτοί που θα κρίνουν το «παιχνίδι».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε τότε το μέτρο (μαζί με την μείωση στο αφορολόγητο) «γιατί είχαμε γερμανικές εκλογές, και άλλες χώρες είχαν εκλογές, οι οποίες μας είπαν ότι θέλουμε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα».

Στο Eurogroup της Δευτέρας Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικό αφήνοντας έτσι ορθάνοικτο παράθυρο για μη περικοπή των συντάξεων. Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία θα εξετασθούν. Οι συζητήσεις Αθήνας δανειστών για το θέμα συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού με ένα σενάριο για τις συντάξεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

«Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις» υποστήριξε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνιστώντας στον κόσμο να μην ανησυχεί εκτιμώντας παράλληλα ότι «φθάνουμε πολύ κοντά στο τέλος». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τεχνικό ζήτημα τα δυο σενάρια στον προσχέδιο του προϋπολογισμού, προέλβεψε ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει για τις συντάξεις λέγοντας ότι το μέτρο είναι δικό του «μωρό» και το αγαπάνε ακόμα ενώ υποστήριξε ότι τα αντίμετρα δεν καταργούνται αλλά θα εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας. Ανέφερε επίσης ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων δίνει την πολυτέλεια της αναμονής των κατάλληλων συνθηκών στις αγορές για νέα έξοδο και αποκάλυψε ότι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξαγορά μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για το αν θα μπει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πάει σε εκλογές αν πάρει το μέτρο των συντάξεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «γιατί να πάμε γρήγορα εμείς σε εκλογές;». «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας άλλοι έχουν πρόβλημα» σημείωσε με νόημα.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, Η αίσθηση που κυριαρχούσε ήταν ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν και αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό όπλο στην επόμενη περίοδο, μαζί με την υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις