Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συντάξεις: Ο Τσακαλώτος φοβάται την αντίδραση των αγορών και την ανατροπή των ισορροπιών

Συντάξεις: Ο Τσακαλώτος φοβάται την αντίδραση των αγορών και την ανατροπή των ισορροπιών

Ο υπουργός Οικονομικών αν μη τι άλλο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι μέχρι στιγμής η τακτική στο θέμα των συντάξεων επιβραβεύεται. Έκλεισε τα αυτιά του σε αυτούς που ήθελαν λεονταρισμούς – μονομερείς ενέργειες – και επέλεξε τον δρόμο της πειθούς. Μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει, αλλά όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και για τον λόγο αυτό επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μπροστά του σχεδόν 45 ημέρες προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η άσκηση βγαίνει χωρίς την περικοπή των συντάξεων και ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι υπερ-αισιόδοξοι. Από την άλλη θέλει να μπορέσει να κάμψει τις σφοδρές αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Ξέρει πως δεν μπορεί να το πάρει με το μέρος του, αλλά θα προσπαθήσει να το πείσει να μην είναι «εχθρός» σε αυτό το εγχείρημα.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται μεν αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να έχει αίσιο τέλος, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα κατηγορηματικός, γνωρίζοντας ότι κινείται πάνω σε ένα τεντωμένο η διαπραγμάτευση και οι συσχετισμοί μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Όπως δήλωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «είμαι αρκετά αισιόδοξος- σχεδόν πολύ- αλλά διπλωματικά το λέμε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις». Προχθές μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι οι περικοπές των συντάξεων «δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο και έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο για τα αντίμετρα».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπάρχει μία σχετική γκρίνια για την καθυστέρηση και για την αναμονή και προκειμένου να καθησυχάσουν το κομματικό ακροατήριο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημείωναν ότι «η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του».

Παράλληλα δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει ότι και η Αγκ. Μέρκελ άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να μην μειωθούν τελικά οι συντάξεις, αρκεί να βγαίνει η άσκηση.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως προσέχει ιδιαίτερα το τι λέει. Οι δηλώσεις του «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μη μειωθούν οι συντάξεις και να εφαρμόσουμε σταδιακά τα αντίμετρα». Αποφεύγει να εκφράσει βεβαιότητα και αυτό είναι τακτική από την μία και ασφάλεια για τα νώτα του από την άλλη.

Η χθεσινή εξέλιξη στις αγορές ήταν κάτι μη αναμενόμενο και επ΄ ουδενί λόγο θέλει να συνδεθεί με το θέμα των συντάξεων. Η σύσκεψη στο Μαξίμου σε αυτό αποσκοπούσε να στείλει ένα μήνυμα συνέχισης της προσπάθειας στο κομμάτι των τραπεζών και των κόκκινων δανείων.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις