Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Συντάξεις: Οι μειώσεις και ο προϋπολογισμός – Διαρροές και η άμεση «απάντηση» από τις αγορές

Συντάξεις: Οι μειώσεις και ο προϋπολογισμός –  Διαρροές και η άμεση «απάντηση» από τις αγορές

Τρία 24ωρα πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Βουλή (Δευτέρα 1η Οκτωβρίου) και άρχισαν πάλι οι διαρροές περί δήθεν αναβολής της κατάθεσης ή να μην συμπεριλαμβάνεται τελικά στο προσχέδιο η περικοπή των συντάξεων. Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών δεν γίνεται μεν κανένα σχόλιο, ωστόσο αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, αναφορικά με αυτά που έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, είτε επώνυμα είτε μέσω κύκλων του.

Από νωρίς το πρωί έχει κυκλοφορήσει ένα σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η περικοπή των συντάξεων, αφού πρώτα επέλθει ένα είδους συμφωνίας με τους δανειστές.

Η άλλη εκδοχή αναφέρει ότι πιθανόν να ληφθεί παράταση μερικών ημερών, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Και μπορεί κάποιοι πέριξ του πρωθυπουργού να επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε επίδειξη δύναμης απέναντι στους δανειστές και τις αγορές, με ότι αυτό σημαίνει, ωστόσο προσκρούουν την στάση του υπουργού Οικονομικών που θέλει τα πράγματα να γίνουν με την σειρά και με τάξη και όχι να επιλεγεί η λογική της σύγκρουσης.

Πηγές που έχουν γνώση και της διαπραγμάτευσης, αλλά και των υποχρεώσεων της κυβέρνησης με βάση το Σύνταγμα, αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου και αυτό διότι δεν υπάρχει νομική φόρμουλα ώστε αυτό να συμβεί.

Στο άλλο σενάριο υπάρχει θέμα με την στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ), αλλά και οι αγορές. Σημειώνουν ότι η θέση Τσακαλώτου είναι κρυστάλλινη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών και την έχει μεταφέρει στον πρωθυπουργό, ότι δηλαδή να μην γίνει καμία μονομερής ενέργεια, διότι αυτό μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Η τελική απόφαση πάντως για το τι θα συμβεί ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, άμα της επιστροφής του από τις ΗΠΑ όπου και βρίσκεται.

Τι… λένε οι αγορές

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση και μάλλον η αναμενόμενη. Οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν αυτή την ώρα σημαντική άνοδο, άνω του 1,5% και κινούνται στην περιοχή του 4,104%, ενώ χθες είχαν κλείσει στο 4,041%.

Του Θανάση Παπαδή

Πίνακας από investing

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις