Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Συντάξεις: Όλα ανοιχτά – Το παρασκήνιο και οι ημερομηνίες – κλειδιά

Συντάξεις: Όλα ανοιχτά – Το παρασκήνιο και οι ημερομηνίες – κλειδιά

– Φεύγει σήμερα η τρόικα αλλά αφήνει… κενά
– Για τις συντάξεις ημέρα ορόσημο θα είναι η 5η Νοεμβρίου
– Που θα κριθεί το θέμα των μειώσεων

Στο αεροπλάνο της επιστροφής ανεβαίνουν σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας και αναμένεται πριν φύγουν να στείλουν προς κάθε κατεύθυνση το δικό τους μήνυμα. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει σαφής τοποθέτηση των ελεγκτών για το καυτό θέμα των συντάξεων, αφού το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και η όποια απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Eurogroup και όχι χαμηλότερο.

Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχει ενόχληση από τις δηλώσεις Ζ.Κ. Γιούνκερ και αυτό διότι η Κομισιόν μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ως σύμμαχος της Ελλάδος σε αυτή της την προσπάθεια για αναβολή ή ακόμη και ματαίωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε αποκλειστικά για το θέμα των συντάξεων και όχι γενικόλογα για την πορεία της οικονομίας.

Το θέμα των συντάξεων αναμένεται να είναι στην κορυφή της συζήτησης τόσο εντός της Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το ποια θα είναι η τελική έκβαση του θέματος.

Ποιες είναι όμως οι ημερομηνίες ορόσημο για το συγκεκριμένο ζήτημα;

1. Την Δεύτερα 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες φήμες ότι δεν θα περιλαμβάνεται. Αυτό όμως εξαιρετικά απίθανο, αφού για να συμβεί πρέπει να υπάρξουν μία σειρά από αλλαγές, που η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει, χρονικά, να τις υλοποιήσει. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup που αν και δεν έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα, εντούτοις είναι σίγουρο πως στο παρασκήνιο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.
2. Στις 15 Οκτωβρίου το προσχέδιο θα πάει προς έγκριση στην Κομισιόν.
3. Στις 5 Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για το θέμα των συντάξεων, όπως είναι και προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup. Εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα.
4. Στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και εκεί θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι για τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει η λύση να έρθει πιο κοντά και βέβαια να είναι θετική, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν και κατά πόσο μπορεί αυτό να επιτευχθεί, αφού όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε τονίσει τους κόλπους των δανειστών δεν κυριαρχεί μία άποψη, αλλά περισσότερες.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις