Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Συντάξεις: Ποιους “έκοψε” πιο βαθιά το “μαχαίρι” στις επικουρικές

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Τέλος οι επικουρικές των 500 και πάνω ευρώ από το ΕΤΕΑ. Μάλιστα παρελθόν αποτελούν και εκείνες των 400 ευρώ, αφού μετά τις τελευταίες περικοπές, που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμα και το 50%, τα ταβάνι “χαμήλωσε” στα 360 ευρώ.

Όμως, δεν είχαν όλοι οι συνταξιούχοι τις ίδιες απώλειες. Εκείνοι που έχασαν τα πιο πολλά, που ήταν τα μεγάλα θύματα είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι τραπεζοϋπάλληλοι (όχι όμως όλων των τραπεζών), οι ναυτικοί πράκτορες, οι βενζινοπώλες, οι ναυτικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.
Για να καταλάβουμε τι συνέβη σε αυτές τις κατηγορίες συνταξιούχων θα αναφέρουμε ότι οι επικουρικές των 400 ευρώ προσγειώθηκαν κοντά στα 250 ευρώ το μήνα. Δύο συγκεκριμένα παραδείγματα αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Οι συνταξιούχοι που είχαν εργαστεί στην Alpha Bank είχαν κατά μέσο όρο επικουρική σύνταξη 458 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό η μέση επικουρική περιορίστηκε στα 268 ευρώ.
Παρόμοια εικόνα και για τους τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι από τα 400 ευρώ περίπου μέση επικουρική σύνταξη βρέθηκαν στα 270 ευρώ. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί μειώνονται οι επικουρικές των συνταξιούχων που συγκεντρώνουν μικτό ποσό σύνταξης από κύρια και επικουρική μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ.
Αν είχατε μικρότερη επικουρική και κύρια σύνταξη ζητείστε από το ταμείο σας διευκρινίσεις γιατί η περικοπή θα έγινα κατά λάθος.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε