Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τα κάλαντα της ανάπτυξης δεν θα ακουστούν φέτος!

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα του 2010.

Τα στοιχεία έρχονται επίσημα. Από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας μας λένε ότι το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού έχει το εξαπλάσιο εισόδημα από το 20% του φτωχότερου πληθυσμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στην ευρωζώνη.

 
Όλα τούτα τη στιγμή που το 21% των Ελλήνων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Για πάνω από 825.000 νοικοκυριά αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν παίρνει ωραιοποιήσεις και φτιασιδώματα. Κερασάκι στην τούρτα η εκτίναξη της ανεργίας που οι ανεπίσημοι υπολογισμοί τη στέλνουν πάνω από το 15% και την ανεργία των νέων να καλπάζει προς το 24%.
 
Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον είναι γιατί η συζήτηση περιορίζεται τόσο πολύ μόνο στο περίφημο δημοσιονομικό έλλειμμα, δηλαδή στο εξωτερικό χρέος της χώρας. Γιατί η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και η κομισιόν δια του κ.Αλμούνια μας πρήζουν καθημερινά για τον περιορισμό του ελλείμματος και ξεχνούν να μας πουν δυο κουβέντες για την φτώχεια και την ανεργία.
 
Κι ακόμη περισσότερο γιατί η συζήτηση πρέπει σώνει και καλά να περιστρέφεται γύρω από τη μείωση του χρέους και όχι για την ανάπτυξη της οικονομίας που σημαίνει αύξηση της εισοδήματος και μείωση της ανεργίας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι με την τακτική που ακολουθούν μας δίνουν να καταλάβουμε ότι αδιαφορούν αν λιμοκτονεί ο διπλανός μας αρκεί να πιάσουμε τους στόχους που θέτει το περιβόητο πρόγραμμα σταθερότητας, δηλαδή έλλειμμα κάτω από το 3%. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι μπορούμε να χρωστάμε και να δανειζόμαστε ανεξέλεγκτα. Παραβλέπω ότι τα μισά από τα δανεικά, μας τα δίνουν για να αγοράζουμε από τις πολεμικές τους βιομηχανίες στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα.
 
Αν όλοι αυτοί πιέζουν για την εξόφληση των δανεικών, δανείζοντας μας με όλο και μεγαλύτερα επιτόκια, εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να ενδιαφερθούμε για την ανάπτυξη της οικονομίας, την παραγωγή εθνικού πλούτου; Μπορεί κάποιος να μας πει άραγε ποιο σχέδιο για την ανάπτυξη έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Γιατί μέχρι τώρα μόνο για φορολογικά-εισπρακτικά μέτρα γίνεται λόγος. Κι επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν να δουν μεγαλύτερη φορολογία στα υπερκέρδη τους, είναι σίγουρο ότι το 2010 οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι.
 
Καλή χρονιά!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε