Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Τα «κόκκινα» δάνεια και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αδιαπραγμάτευτα προαπαιτούμενα

προαπαιτούμενα

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την έναρξη των ουσιαστικών συζητήσεων για την 3η αξιολόγηση, ξεκίνησε.

Την Τρίτη θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 και όπως όλα δείχνουν δεν θα περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα.

Από εκεί και πέρα ωστόσο υπάρχει ένας μαραθώνιος που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσεις τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εντός του έτους. Στόχος οι θεσμοί να είναι στην ελληνική πρωτεύουσα στις 28 Νοεμβρίου.

Σε κάποια εξ αυτών μπορεί να λάβει παράταση μέχρι την 4η αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα οι αντικειμενικές αξίες, σε άλλες όμως όπως το θέμα της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και η ολοκλήρωση των 101 προαπαιτούμενων, δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για οποιαδήποτε αναβολή.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης πλέον εστιάζεται σε δύο ημερομηνίες σταθμούς. Η πρώτη είναι να κλείσει η τεχνική αξιολόγηση έως τις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup του 2017 και η άλλη μέσα στον Ιανουάριο που μπορεί να υπάρξει η πολιτική συμφωνία.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν τα εξής ζητήματα που πρέπει είτε να κλείσουν, είτε να δρομολογηθούν με ακρίβεια για το άμεσο μέλλον.

  • Προαπαιτούμενα

Ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 4 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το τελευταίο Eurogroup για το 2017, προκειμένου να γίνουν όλα τα απαραίτητα, εφαρμοστικές διατάξεις ή και νόμοι όπου χρειαστεί (εργασιακά). Μέχρι στιγμής πάντως έχει υλοποιηθεί μόλις το 30% αυτών.

Επόμενης σταθμός η 22η Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένο το πρώτο Eurogroup του 2018. Στόχος εκεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία και να μην μπούμε στον Φεβρουάριο, αφού κάτι τέτοιο θα πάει ακόμη πιο πίσω την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

  • Αντικειμενικές αξίες

Αυτό που σίγουρα παίρνει αναβολή είναι οι αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να τις αλλάξει, υπό το βάρος των προβλημάτων στον επαναϋπολογισμό τους, αλλά και δεδομένου ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι όποιες αποφάσεις να έχουν ληφθεί πριν το τέλος του προγράμματος.

  • ΔΕΗ

Αυτό που δείχνει να επείγει είναι το ζήτημα της ενέργειας. Η ΕΕ επιμένει στην ανάγκη πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Οι θεσμοί θέλουν να λύσουν το ζήτημα εδώ και τώρα και δεν συζητάνε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αναβολής.

  • Τράπεζες

Ένα άλλο ζήτημα που δεν χωράει αναβολή είναι αυτό των «κόκκινων δανείων». Η κυβέρνηση τρέχει ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί το ταχύτερο δυνατό, με ορόσημο την 29η Νοεμβρίου.

Το πρόβλημα όμως, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, είναι ευρύτερο και συνδέεται με την ταχεία αποκλιμάκωση των NPLs, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Επικαλούνται μάλιστα εκτιμήσεις των Θεσμών ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει ή και να φτάσει το 2% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια αν δεν λυθεί πρώτα το θέμα των κόκκινων δανείων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις