weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τα μέτρα που δεν ακούστηκαν… ποτέ – Κερδισμένοι αλλά με πρόχειρες ανισότητες οι συνταξιούχοι

Τα μέτρα που δεν ακούστηκαν… ποτέ – Κερδισμένοι αλλά με πρόχειρες ανισότητες οι συνταξιούχοι
Φωτογραφία InTime News

Κατώτερο των προσδοκιών αλλά προς την σωστή κατεύθυνση το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες στο Ζάππειο. Το πολυδιαφημισμένο πακέτο μάλλον προσγείωσε όλους εκείνους που πίστευαν ότι κάτι αλλάζει στην χώρα και φτάνει η ώρα το σοβαρών μειώσεων στην φορολογία. Αυτές δεν ήρθαν ποτέ, αφού η θετική επίπτωση που θα δουν οι άνθρωποι της παραγωγής, δηλαδή οι εργαζόμενοι στην τσέπη τους επιπλέον θα είναι μερικά ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνταξιούχοι ναι μεν θα δουν να υπάρχει μία αύξηση των αποδοχών τους στιγμιαία και δυστυχώς όχι μόνιμα, αφού η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει (αν το θέλει βέβαια) να νομοθετήσει εκ νέου την όποια καταβολή επιπλέον, κάτι σαν δώρο.

Ήταν πασιφανές ότι το γεγονός με το κότερο ενόχλησε τον πρωθυπουργό και επέσπευσε τις ανακοινώσεις που ούτως ή άλλως είχε προγραμματίσει. Ο σχεδιασμός είχε ένα χαρακτήρα προχειρότητας και αυτό φαίνεται από αρκετά πράγματα.

Το ένα έχει να κάνει με τον καταμερισμό του ποσού που θα δοθεί ως «μισή 13η σύνταξη», όπως την είπε ο πρωθυπουργός. Οι δυσαρμονία είναι ορατή και δια γυμνού οφθαλμού. Κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 500 ευρώ θα πάρει δώρο 500 ευρώ, ενώ κάποιος που λαμβάνει 501 ευρώ, θα πάρει 350 ευρώ. Κάποιος που θα έχει σύνταξη 600 ευρώ θα πάρει 420 ευρώ και κάποιος που θα έχει 601 ευρώ θα λάβει 300 ευρώ.

Επίσης ξεχάστηκαν και κάποια πράγματα για τα οποία μάλλον ήταν εύκολα να γίνουν και έστελναν ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Το ένα έχει να κάνει με την παράταση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά που δεν υπήρξε καμία σαφής δέσμευση και τέλος Ιουνίου λήγει το καθεστώς προστασίας και το άλλο με το μπόνους για αυτούς που πληρώνουν τους φόρους τους εφάπαξ.

Φωτογραφία InTime News

 

Και τα δύο παραπάνω μέτρα δεν έχουν άξιο λόγου δημοσιονομικό κόστος και ως εκ τούτου θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν συμπεριληφθεί στο όλο πακέτο.

Παράλληλα υπήρξαν μέτρα για τα οποία είχαν δημιουργηθεί σοβαρές προσδοκίες εντούτοις ποτέ δεν ανακοινώθηκαν.

Πρώτο και καλύτερο το αφορολόγητο. Ναι μεν υπήρξε δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ισχύσει η μείωση, ωστόσο το μέτρο είναι νομοθετημένο και απαιτείται ανάλογη παρέμβαση ώστε να μην ισχύσει.

Για τον εισαγωγικό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος είχε καλλιεργηθεί η βεβαιότητα ότι θα μειωθεί στο 20% από 22% που είναι σήμερα, αλλά ούτε και αυτό ακούστηκε στην χθεσινή συνέντευξη στο Ζάππειο.

Ο ΕΝΦΙΑ ένας φόρος που αποτέλεσε κάποτε σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ούτε και μειώνεται. Υπήρξαν φήμες ότι θα υπάρξει αφορολόγητο ή μείωση συντελεστών, αλλά το μόνο ακούστηκε ήταν μείωση στις ακριτικές περιοχές και αυτό από το 2020.

Εν ολίγοις, με εξαίρεση το δώρο η μονιμότητα του οποίου είναι διφορούμενη όλα τα υπόλοιπα είναι προς την σωστή μεν κατεύθυνση, ωστόσο απέχουν από αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι.

Τέλος η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και τρόφιμα είναι ένα μέτρο πέρα από κάθε αμφιβολία θετικό που θα στηρίξει τον τουρισμό και τους χαμηλόμισθους.

#TAGS MM