Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η σύμβαση απόκτησης ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η σύμβαση απόκτησης ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου
Φωτογραφία-Eurokinissi

Yπεγράφη η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ Α.Ε.), μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες «Grimaldi Euromed S.p.A.» και «Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.», έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, σήμερα (18.12.2023).

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, ο Corporate Short Sea Commercial Director του ομίλου Grimaldi, Guido Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωϊκών Γραμμών, Λουκάς Σιγάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Συμμετοχές Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.», Paul Kyprianou, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗ Α.Ε., Μηνάς Παπαδάκης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΗ Α.Ε., Ιωάννης Βαρδαβάς.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗ Α.Ε. και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την εκκίνηση για τη μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η ΟΛΗ Α.Ε. αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο και το ΤΑΙΠΕΔ, που διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, έναν στρατηγικό εταίρο. Με τη συμφωνία μετόχων που θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή, θα διασφαλιστεί η θέση του Ταμείου ως μετόχου μειοψηφίας και ως φορέα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την ιδιότητα της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων, θα εξακολουθήσει άλλωστε να συνδράμει τον επενδυτή και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης του αναπτυξιακού προγράμματός του (masterplan). Η αξιοποίησή του λιμένα Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης.

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το πρώτο στη χώρα που έλαβε εξωτερική επαλήθευση από την TUV AUSTRIA για τις επιδόσεις του σε κριτήρια ESG βάσει του HRADF ESG RATING TOOL που έχει αναπτύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Τη διαδικασία πιστοποίησης συντόνισε η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ η οποία αξιολογεί ετησίως όλα τα λιμάνια του χαρτοφυλακίου του βάσει κριτηρίων ESG με τη χρήση του δικού του ψηφιακού εργαλείου «HRADF ESG RATING TOOL».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις