Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ταϊβάν: Με αγωνία αναμένουν οι διεθνείς αγορές τα αποτελέσματα της κάλπης

Ταϊβάν: Με αγωνία αναμένουν οι διεθνείς αγορές τα αποτελέσματα της κάλπης

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ταϊβάν, οι οποίες θα αναδείξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο μέσα από τις σημερινές (13.01.24) εκλογές που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσέγγιση της Κίνας προς τον δημοκρατικό γείτονά της.

Πρόκειται για τις όγδοες εκλογές από τότε που η χώρα των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων διεξήγαγε για πρώτη φορά ελεύθερες και άμεσες προεδρικές εκλογές το 1996 επισκιάστηκε από τις απειλές του Πεκίνου, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και αρνείται να παραιτηθεί από τη χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχό της, εάν η χώρα απορρίψει την ενοποίηση επ’ αόριστον. Την παραμονή των εκλογών, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός προειδοποίησε ότι “παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή ανά πάσα στιγμή για να συντρίψει τις αυτονομιστικές συνωμοσίες περί “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν” σε οποιαδήποτε μορφή”.

Ο Lai Ching-te, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, τον οποίο το Πεκίνο έχει καταγγείλει ως επικίνδυνο αυτονομιστή, ήταν ο επικρατέστερος σε μια στενή τριπλή κούρσα μέχρι πριν από 10 ημέρες. Στο εκλογικό σύστημα της Ταϊβάν, οι υποψήφιοι μπορούν να κερδίσουν με απλή πλειοψηφία.

Ο Lai ανταγωνίζεται τον Hou Yu-ih από το Kuomintang, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος ενός ευρύτερου κινεζικού έθνους αλλά διαφωνεί με το Πεκίνο σχετικά με το ποιο κράτος το εκπροσωπεί, και τον Ko Wen-je, ιδρυτή του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν, το οποίο απευθύνεται σε ψηφοφόρους που δεν είναι σταθεροί.

Παρόλο που πολλοί ψηφοφόροι έχουν εκφράσει την κόπωση τους από την ιδεολογική ρητορική και δήλωσαν ότι επιθυμούν μια νέα κυβέρνηση που θα αναζωογονήσει την οικονομία, οι υποψήφιοι έθεσαν τις εκλογές ως ζήτημα εθνικής επιβίωσης στις τελικές τους τοποθετήσεις.

“Τα τελευταία οκτώ χρόνια, αρνηθήκαμε να κλειστούμε στην Κίνα και να υποκύψουμε στον αυταρχισμό. Αυτό αποδεικνύει ότι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας”, φώναξε ο Lai σε μια μαζική συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής. “Αυτή είναι η δύναμη για την υπεράσπιση της Ταϊβάν” Αποκαλώντας τον υποψήφιο του KMT “την προτιμώμενη επιλογή της Κίνας”, ο Lai είπε ότι αν η Ταϊβάν αντιστρέψει την πορεία του DPP για τον απεγκλωβισμό της από την οικονομική υπερεξάρτηση από την Κίνα, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στην αντίπαλη εκδήλωση του ΚΜΤ, την οποία, σύμφωνα με το κόμμα, παρακολούθησαν 250. 000 άνθρωποι, ο Χου είπε στους υποστηρικτές του: “Ο Λάι Τσινγκ-τε μας οδηγεί στον δρόμο του πολέμου, ο Χου Γιου-χι είναι στον δρόμο της ειρήνης!” Κατηγόρησε την κυβέρνηση του DPP για διαφθορά και δεσμεύτηκε να συνεχίσει το διάλογο με την Κίνα για να μειώσει τις εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν.

Ο Κο, ο υποψήφιος που είναι πιο δημοφιλής στους νέους ψηφοφόρους, ήταν ο μόνος από τους τρεις που μίλησε λεπτομερώς για πολιτικές προτάσεις, υποσχόμενος φορολογική μεταρρύθμιση και απότομες αυξήσεις στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια στέγαση και τις επιδοτήσεις ενοικίου. “Θα κερδίσουμε πίσω αυτή τη χώρα (από τα δύο μεγάλα κόμματα), θα κερδίσουμε ένα δίκαιο και τίμιο μέλλον”, είπε, απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου μπροστά από το προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι, το οποίο η TPP υπολογίζει σε 350. 000.

Η παγκόσμια προσοχή επικεντρώνεται στο κατά πόσον το DPP μπορεί να γίνει το πρώτο κόμμα στη δημοκρατική ιστορία της Ταϊβάν που θα παραμείνει στην εξουσία πέραν των δύο θητειών, ένα σενάριο που ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

“Ο Lai Ching-te έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη συνετή πολιτική της (νυν προέδρου)Tsai Ing-wen για την Κίνα, αλλά αν το DPP κερδίσει ξανά, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αναγκάσει τον (Κινέζο πρόεδρο) Xi Jinping να πιστέψει ότι οι πιθανότητες για ενοποίηση χωρίς πόλεμο εξαντλούνται”, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στην Ταϊπέι.

Ωστόσο, τα τρία κόμματα έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους κυρίως στη νομοθετική ψηφοφορία. Το DPP, το οποίο κατέχει 63 από τις 113 έδρες στο κοινοβούλιο, ήταν πιθανό να χάσει αυτή την ισχνή πλειοψηφία, αφήνοντας τη χώρα με μια κυβέρνηση μειοψηφίας και πιθανότατα με συνεχές αδιέξοδο, δήλωσαν αξιωματούχοι της εκστρατείας. Και οι τρεις υποψήφιοι κάλεσαν το βράδυ της Παρασκευής τους υποστηρικτές τους να τους υποστηρίξουν στην ψηφοφορία για το κοινοβούλιο.

Έξω από ένα εκλογικό τμήμα στο Hsinchuang, ένα προάστιο της Ταϊπέι, μια ουρά σχεδόν 100 ατόμων σχηματίστηκε γύρω από τη γωνία στις 9 το πρωί. Ο Han Wei-jung, ένας 30χρονος νοσηλευτής, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Ko Wen-je. “Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από το μπλε και το πράσινο”, είπε, αναφερόμενος στο KMT και το DPP με τα χρώματα των δύο μεγάλων κομμάτων.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις