Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Ταμείο Ανάκαμψης: Απόφαση Ecofin για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ αναμένει η Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Απόφαση Ecofin για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ αναμένει η Ελλάδα

«Πράσινο φως» για το αναθεωρημένο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 αναμένει η κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του Ecofin στις 8 Δεκεμβρίου, έχοντας ήδη αποσπάσει την προκαταρκτική έγκριση της Κομισιόν, ενώ παράλληλα προσδοκά σε απόφαση για εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με το παραπάνω ποσό (αφού εγκριθεί από το Ecofin) το σύνολο των πόρων που έχουν ήδη εκταμιευτεί από το Ταμείο Ανάκαμηψης θα ανέλθει στα 14,64 δισ. ευρώ, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι θα διαμορφωθούν στα 36 δισ. ευρώ.

Το 1,84 δισ. ευρώ αφορά στο σκέλος των δανείων ενώ τo υπόλοιπο 1,72 δισ. ευρώ αφορά στο σκέλος των επιχορηγήσεων, αφού η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχους τα οποία αφορούν σε συμβασιοποιήσεις έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Επίσης αφορούν και στην πρόοδο υλοποίησης δράσεων, όπως η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 άτομα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η λειτουργία 50 μονάδων ψυχικής υγείας κ.ά.

Επιπλέον, όσον αφορά στο δανειακό σκέλος, η Ελλάδα ολοκλήρωσε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό τον στόχο της συμβασιοποίησης έργων 3,52 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Νοεμβρίου ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, κατέθεσε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το τρίτο αίτημα πληρωμής δανείων αντανακλώντας την τάχιστη απορρόφηση τους λόγω της μεγάλης ζήτησής τους από τον ιδιωτικό τομέα.

Το αναθεωρημένο Σχέδιο Ελλάδα 2.0

Πριν τεθεί υπό την κρίση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο είχε λάβει τον Νοέμβριο την έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ελλάδα 2.0 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονται στα 26 δισ. ευρώ με παράλληλη χρονική μετάθεση οροσήμων, ενώ επίσης περιλαμβάνεται η ένταξη του νέου άξονα REPowerEU με τα έξτρα 5 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η χώρα.

Σημειώνεται πως η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθεί από 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις